"Det här är höjdpunkten på året"

FOTBOLL

MALMÖ

Uppdraget är omöjligt.

Peta ner Djurgården från förstaplatsen och ta hem det allsvenska guldet.

Ett mission impossible för Malmö FF - men med Niklas Skoog i huvudrollen som skarpskytt kan det omöjliga bli möjligt.

- Vi får inte förlora någon match mer. Så det är bara att köra på framåt, säger Skoog.

Foto: Montage: Henrik Båge, Foto: Bildbyrån

Malmö är bra framåt. Niklas Skoog har gjort 18 mål på 18 matcher. Peter Ijeh har gjort nio på elva.

- Det är jag och Peter Ijeh som gjort målen men det är många som ligger bakom dem, säger Niklas Skoog.

Peter Ijeh vann skytteligan i fjol. Skoog gör det förmodligen i år. Men det är Djurgården som har ett stort försprång när det återstår sex omgångar (sju för Djurgården med hängmatchen mot Göteborg).

Berömmer Dif

- Djurgården är ett bollskickligt lag med många duktiga spelare. Många matchvinnare. Det är det som har gjort att de ligger där de ligger. Även om de har spelat dåligt har de spelare som gått fram och avgjort matcherna.

Drömscenariot för MFF är att vinna kvällens bortamatch mot Helsingborg och att Hammarby på tisdag besegrar Djurgården.

- Även om det inte finns några lätta matcher tror jag att det är topplagen som Djurgården kan få mest problem med. Hammarby, Malmö och Halmstad är väl de tre svåraste matcherna de har kvar. Göteborg borta är lurigt också.

Storpublik väntas

Vinner MFF och Djurgården förlorar, blir den redan glödheta hemmamatchen mot Djurgården nästa söndag ännu hetare. I fredags var 21 360 biljetter sålda till toppmatchen.

- Egentligen är det bara en rolig grej att få spela en sån match. Vi måste vinna så det är bara att köra på. Vi har inget att förlora. Bara allt att vinna, säger Niklas Skoog.

Men först är det alltså derby mot Helsingborg. Säsongens mesta upp och ned-lag som varvat toppmatcher med ruskiga bottennapp.

- Helsingborg har ett bra lag så det kommer nog att bli en bra och jämn match. Siffrorna hemma (5-0) visar inte hur den matchen var. Det var vi som hade bra utdelning. Den här gången vinner vi med uddamålet, säger Niklas Skoog.

I år har han flyttat upp sig själv en bit i banan i stället för att springa ner och hjälpa mittfältarna så mycket som han gjort tidigare.

- Jag är med i straffområdet när inläggen kommer. Förr var det jag som slog inläggen.

Effektiviteten framför mål har fått in honom i landslagstruppen.

- Inför säsongen kände jag inte alls att jag var aktuell. I år har jag höjt mitt spel överlag men det är klart att det betytt mycket att jag gjort en hel del mål.

- Självklart är det ett stort mål att få komma med i truppen till EM. Kommer jag med till Lettlandsmatchen känner jag att jag är med på allvar.

Svår Uefacupmatch

Efter toppmatchen mot Djurgården är det dags för Uefacupspel borta mot Sporting Lissabon.

- Vi har inget att förlora där heller. Spelar dom tio matcher mot oss vinner dom säkert åtta eller nio. Men vi får se till att det här blir matcherna då vi kan slå dem. Vi har våra snabba omställningar som varit vårt signum hela året.

- Sporting får nog se upp. Det är absolut inte bara att gå ut och ställa skorna mot oss. Vi kommer att få springa en hel del men det är det värt om vi vinner.

Omöjliga uppdrag är egentligen bara tändmedel för riktiga vinnare. Djurgården och Sporting Lissabon får se upp.

- Det här är matcherna alla i laget vill spela. Höjdpunkterna på året, konstaterar Niklas Skoog.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM