Östers osannolike hjälte

Skadeproblemen nära stoppa Ernstsson

FOTBOLL

VÄXJÖ

För några veckor sen hade Ludwig Ernstsson gett upp årets säsong. Han funderade till och med på en tränarkarriär som enda tänkbara fortsättning inom fotbollen.

I går nickade han in målet som kan rädda Öster kvar i allsvenskan.

– Det som hänt är faktiskt otroligt.

Förra året i superettan var Ernstsson med sina 18 mål en av de tongivande spelarna bakom avancemanget till allsvenskan. I år hann han spela två gånger cirka 20 minuter mot Djurgården och Helsingborg innan smärtor i vänsterknäet satte stopp.

Läkare har plockat bort brosk under knäskålen i ett par omgångar.

– Den sista april gjorde man en större grej. Man gick in och borrade en massa små hål för att det skulle kunna bildas nytt brosk.

Knäproblemen resulterade i att Ludwig Ernstsson belastade fel på vänsterfoten och därmed uppstod ett ännu besvärligare problem.

– Jag har fått en kronisk inflammation i hälsenan. Även om det känns jäkligt bra bara att kunna vara med och spela igen kan jag bara göra inhopp på max 30 minuter.

Det räckte med att vara på planen i mindre än fem minuter för att ordna en viktig poäng i bottenstriden.

På väg att sadla om

Peter Wibrån vann bollen i en andravåg. Spelade ut till Fredrik Bild som drog till ett inlägg med ett tillslag. I mitten av straffområdet vräkte sig Ernstsson fram och nickade med kraft in kvitteringen.

– Det är ju jag. Har jag bestämt mig för att jag ska ta mig fram så gör jag det. Min starka sida har aldrig varit tekniken. Det var en fantastisk känsla att få en sån drömträff och sen få höra publikens jubel, säger Ludwig Ernstsson.

När skadeeländet var som värst var han på väg att sadla om för att förbereda en kommande tränarkarriär. Nu är han åter en viktig kugge som ska rädda kvar Öster i allsvenskan.

– Det känns mycket bättre att inte ha Sundsvall framför oss i tabellen. Dom var bättre än oss men det var två dåliga lag som möttes, säger Ludwig Ernstsson.

Som inte behöver be om ursäkt för poängen. Hans nick resulterade i ett av årets absolut snyggaste nickmål. Kanske det snyggaste hittills.

För Sundsvall var det en bitter poängförlust.

– Vi var det bättre laget och var värda tre poäng. Men vi hade inga bra avslut på de chanser vi skapade, säger mittfältaren Joel Cedergren som ändå inte tycker att läget försämrades av den uteblivna segern.

– Hade vi tagit tre poäng hade vi ändå inte kunnat ändra vårt spel i de kommande matcherna. Vi kan inte spela annorlunda än vi gör utan måste bara fortsätta och försöka ta de poäng som behövs.

Öster–Sundsvall var nyckelmatchen i bottenstriden. När den slutade oavgjort innebar det inte annat än att Enköping fortfarande har ett litet hopp om att kunna nå kvalplatsen.

För Sundsvall återstår andra nyckelmatcher:

– Fem stycken, konstaterar Joel Cedergren.

21 allsvenska mål

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM