0-0 - då blev Dif en vinnare

FOTBOLL

HELSINGBORG

Som en sansad MFF-are uttrycker det på väg ut från 0-0-matchen på Olympia:

- Rättvist, om än beklagligt.

I Fotbollskväll på tv ser jag sedan Zoran Lukic le och inser, att det är en sanning med modifikation, att en 0-0-match skulle sakna segrare.

Den här matchens vinnare hette Djurgården.

Foto: BILDBYRÅN
Mållöst mellan MFF och Helsingborg. "Den här matchens vinnare hette Djurgården", skriver Sportbladets Lasse Sandlin.

Men detta är nu alls inte så historiskt ovanligt.

Har man bara, som Djurgården i år, skaffat sig ett stadigt försprång, så plockar sedan de jagande lagen poäng av varann, så att till slut behöver man knappt ens vinna egna matcher för att dra ifrån.

Man kan sitta på distans, som nån sorts retroaktiv utdelning för tidigare gott arbete, och gotta sig åt andras misstag.

I bengaleldarnas blåsvarta rök här på Olympia försvann två MFF-poäng som Tom Prahls pågar nog skulle ha behövt för att kunna hota Djurgården, när sluttabellen skrivs framåt 17-tiden söndag 26 oktober.

Stopp i målfabriken

Efter sex raka segrar med 23 gjorda mål slog det stopp i maskineriet för MFF:s målfabrik.

Ändå saknade man inte målchanser: Peter Ijehs friläge på övertid (utanför), Ijehs långskott mot ett nästan tomt mål (hamnade på nättaket), Ijehs nick tätt utanför plus det nästan sanslöst lama skott som en fri Lolo Chanko träffade målvakts-Rosén med.

I kväll på Råsunda, i ett derby lika hett som de hetaste under senaste åren, har djurgårdarna bara sig själva att lita till, och med Geert van Ouden definitivt borta och Babis Stefanidis förmodat veterinärstruken, så måste ändå en viss osäkerhet sprida sig.

Även om Zoran Lukic peppar sina grabbar via tv:

- Våra spelare vet att dom är allsvenskans bäst tränade...

Djurgården är formstarkt med sex raka vinster, men Hammarbys form är inte så illa den heller.

Om du gör en parentes runt bortamatchen mot Malmö, (0-6), så har de tidigare så målsnåla Linderoth-adepterna gjort många mål den senaste månaden: 3-1 mot AIK, 5-0 mot Sundsvall. 4-4 mot Öster och 3-0 mot Örgryte.

Och kan Hammarby rubba Djurgården ikväll, så väntar en ännu svårare match för blåränderna på söndag: Malmö borta.

Men inte ens om Djurgården skulle förlora båda matcherna, så är förföljarna riktigt ikapp, eftersom man då har hängmatchen mot IFK Göteborg borta 24 september att leva på.

HIF närmast

0-0-matchen på Olympia var händelserik och underhållande med hemmalaget närmast segern.

Hasse Eklund hade en nick i stolpens insida, debuterande brassen Dinei tvingade Mattias Asper till matchens räddning, men framförallt hade Gustaf Andersson åtta mer eller mindre klara chanser; varav två i sista tilläggsminuten när spelarna gick på knäna, lagen var utdragna och man bytte chanser med varann.

Resultatet 0-0, efter 0-5 i Malmö i våras, var ena pusselbiten i den måndag man skulle kunna kalla den stora resultatförbättringsdagen för Olympias hemmalag.

Tidigare på dagen hade Sten-Inge Fredin, stolt ordförande, berättat om en resultatförbättring på 28,3 miljoner jämfört med fjolåret och att den krisdrabbade klubben kunnat amortera 17 miljoner på sina lån.

Bara försäljningen av Alvaro Santos gav en resultatförbättring på 9,3 miljoner, men känslan för sin gamla klubb har brassen tydligen kvar. Han satt på VIP-läktarn.

Det gjorde även portugisiska ligatrean Sporting Lissabons tränare Fernando Santos inför nästa onsdags Uefa-cupmöte med MFF, och både Leicester City och Racing Club de Strasbourg hade talangscouter på läktarn.

Till sist: MFF-klackens matchstart med banderollerna "Vila i frid, Anna" och "Hälsa Eric & Todde" var lika smakfull som bengaleldarna inför andra halvlek var smaklösa.

Lasse Sandlin