Madsen efter branden på läktaren

”Dräggen ska få betala böterna”

FOTBOLL

HELSINGBORG.

Kalabaliken som uppstod när bengaliska eldar tändes på MFF:s läktarsektion inför starten av andra halvlek kommer att ge både MFF och HIF böter.

Böter som MFF kommer att kräva att de som tände eldarna ska betala.

– Det här är dräggfasoner av ett fåtal som förstör för tusentals personer, säger MFF:s ordförande Bengt Madsen.

Malmö FF har tidigare sagt att klubben ska gå till civil domstol för att böterna som väntar för bengaliska eldar som tändes under Uefakvalmatchen mot Portadown ska betalas av personerna som tände dem.

Böter upp till 100 000 kr

Uefa har ännu inte fastställt bötesbeloppet men normalt handlar det om straff i storleksordningen från 50000 kronor upp till 100000.

I allsvenskan är minimiböterna 10000 kronor.

Vilket det knappast kan stanna vid för de scener som utspelades på Olympia där supportrar fick fly ut på planen för att komma undan röken.

– Röken är farlig. Det handlar om ett fåtal personer, kanske fem stycken, som ställer till det för så många. Förhoppningsvis kan polisen och våra publikvärdar identifiera vilka det handlar om, säger Bengt Madsen.

Skyldig erkände

När Norrköping och Åtvidaberg möttes tändes också förbjudna eldar. Personen som gjorde det skrev efter matchen under ett avtal där han erkände och lovade att betala böterna.

– Vi kommer att kräva samma sak av de skyldiga här. Annars går det vidare till civilrättslig domstol, säger Bengt Madsen.

Prahl lugnade publiken

Flera personer omhändertogs av vakter och polis men det var först när MFF-tränaren Tom Prahl på Andreas Yngvessons uppmaning gick bort till Malmös sektion som matchen kunde komma igång.

– Polisen tyckte att stämningen var för upphetsad för att det skulle få bli spel men när jag kom dit stod fansen där och hejade och tjoade.

– Jag bad dem att vara tysta och sa att vi ville spela fotboll. Dom blev alldeles tysta direkt. Jag blev lite förvånad själv över det, säger Tom Prahl.

Skickade bort polisen

Sen gick han bort till poliserna och bad dem att lämna planen. Vilket polisen också gjorde så att den, som det skulle bli, fantastiskt underhållande men mållösa andra halvleken kunde komma igång.

Stefan Alfelt ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM