Här får han hjärn- släpp

Syndaren Fjörtoft: Jag är hemskt ledsen, det känns jättejobbigt

FOTBOLL

Från kelgris till syndabock - på bråkdelen av en sekund. Hammarby skulle avgöra. Då tog Karl-Oskar Fjörtoft ner bollen med handen.

Blackouten krossade gulddrömmarna.

- Jag är hemskt ledsen, säger Fjörtoft.

Foto: bildbyrån
Karl-Oskar Fjörtoft var förkrossad efter sin blackout då han oförklarligt tog bollen med handen.

Karl-Oskar Fjörtoft, 28, bidrog till en härlig fotbollspropaganda på Råsunda - i drygt 70 minuter. Sedan förvandlades festen till en mardröm. Alexander Östlunds uppspel gick i en båge över Fjörtoft, som försökte hinna ikapp bollen. Den obändiga viljan satte de rationella tankarna ur spel.

Norrmannen sträckte ut vänsterarmen och tog ner bollen med handen. Hjärnsläppet renderade i andra varningen och utvisning.

"Jag tänkte inte"

- Det var en ren reflex. Jag tänkte liksom inte. Den tog på handen och sedan fanns det inget att göra, säger Karl-Oskar Fjörtoft.

Den lille norrmannen har varit en av de bästa värvningarna i årets allsvenska. Han är känd för sin spelintelligens och sina kloka beslut. En favorit hos fansen. Men med vansinneshandlingen i den 72:a minuten försvann Hammarbys guldchanser.

- Jag hoppades direkt att jag kanske skulle slippa undan varning. Men så blev det självklart inte, säger Karl-Oskar Fjörtoft, som bara ville sjunka ner under jorden. Med skamsen blick lämnade han omedelbart banan.

Minuterna efter slutsignalen stod han otröstlig i skamvrån. Likt en skolpojke som gjort ett hyss stirrade han ångerfullt ner i marken.

Tränaren Anders Linderoth var besviken.

- Det var inte bra. Men Karl-Oskar vet vad han har gjort, säger Anders Linderoth.

Ber om förlåtelse

- Jag är hemskt ledsen. Det känns jättejobbigt. Jag hoppas att lagkompisarna och fansen kan förlåta mig, säger Karl-Oskar Fjörtoft.

Kriget om mittfältet skapade många tuffa dueller. Giganternas kamp stod mellan Fjörtoft och Kim Källström. I mitten av andra halvlek small det ordentligt.

Källström, som varnats tidigare i matchen, gick in med dobbarna före i en ful tackling. Känslorna svallade över och Fjörtoft svarade med en eftersläng. Det slutade med ett varsitt gult kort och utvisning för Källström.

- Det var knalltufft med många hårda dueller. Mycket stod ju på spel. säger Karl-Oskar Fjörtoft, som menade att Hammarby borde ha avgjort innan Källström såg rött.

Kennedy tröstade

- Jag tycker att vi dominerade totalt. Vi hade många chanser och borde gjort mål på några av dem, säger Karl-Oskar Fjörtoft.

Kennedy Bakircioglü var snabb att trösta sin lagkamrat.

- Det är ingen fara. Det är lugnt, sa Kennedy till Fjörtoft.

Men orden hjälpte föga. Hammarbys chanser att vinna guld är borta.

- Det här tar tid att glömma. Det blir väldigt lite sömn i natt, avslutar Karl-Oskar Fjörtoft.

Hammarby släpper in 27 procent av målen de sista 10 minuterna

Magnus Helander

ARTIKELN HANDLAR OM