Lasse Sandlin: Hade styrelsen tagit samma beslut…

…om chansen till guld funnits kvar?

1 av 2
Barsom - avstängd av Dif.
FOTBOLL

För den som såg hur Kennedy Bakircioglü drog undan fötterna i snart sagt varenda närkamp i derbyt mot Djurgården i måndags verkar det helt logiskt, att Hammarby ställer över honom i nästa match.

Om det nu bara varit av den anledningen...

Däremot är det något sjukt i ett företag, där man vägrar använda folk som man betalar ut lön till bara för att de inte vill jobba i firman - NÄSTA år.

Att behandla folk som nån sorts rättshaverister, typ "Fången på fyren".

Det är lika sjukt det som nu sker i Hammarby med Micke Andersson och Kennedy Bakircioglü som det som skedde för några veckor sedan i Örgryte med Martin Ulander som det som skedde förra året i Djurgården med Abgar Barsom.

Att en styrelse på detta sätt kan förvandla fotbollsspelare till nån sorts rättshaverister, och det är där jag kommer att tänka på "Fången på fyren".

Anders Ahlmark hette han, kartograf vid Sjöfartsverket som sen en rysk båt 1977 gått på grund avslöjade att grundet inte fanns utsatt på sjökortet. Ett avslöjande som ledde till att han mobbades, förklarades paranoid och av sin arbetsgivare sattes att vakta en fyr utanför Öland för att flera år senare få upprättelse.

Fria i november

Så länge behöver nu inte Micke Andersson och Kennedy Bakircioglü vänta. I deras fall har upprätterlsen ett namn, Bosman, och den kommer redan i november när de båda spelarnas nuvarande kontrakt går ut.

Då är de fria att från Hammarby gå vart de vill, Kennedy kan äntligen förverkliga sina (av honom själv) länge omtalade proffsplaner, och Hammarby får inte en krona.

Men hur Hammarby, med endast fem matcher kvar av säsongen och i ett hyfsat slagläge att fixa en Uefa-cupplats till nästa höst, frivilligt avstår från två löntagares tjänster kan jag aldrig förstå. Två spelare som tillsammans gjort 15 av lagets 38 mål i årets serie - den ene dessutom med minimal speltid.

I stället för pep talk inför slutstriden hotar arbetsgivaren med repressalier...

Hammarbys vd Henrik Appelqvist såg också märkbart besvärad ut, när han i de båda tv-kanalerna försvarade det beslut som "en enhällig styrelse tagit".

Om Kennedys nick gått in...

I praktiken försvann Hammarbys guldchans i och med måndagsförlusten mot Djurgården, men man måste ändå få fundera över vad som hade hänt OM Kennedy Bakircioglüs nick i stolpen via djurgårdsbacken Niclas Rasck studsat inåt i stället för utåt och det då blivit 3-2 till Hammarby i stället för senare 3-2 till Djurgården...

Hade styrelsen fattat samma principfasta beslut då också, om chansen till SM-guld funnits kvar..?

I Hammarbys ledning talar man om sina långsiktiga intressen, och det vet alla som känner mej närmare, att långtidsplanering inte är min bästa gren.

Så kanske är det därför, jag inte riktigt kan fatta den här affären.

Styrelsen bestämmer

Nånstans har det framskymtat, att tränartrojkan Anders Linderoth-Thom Åhlund-Lasse Eriksson skulle sätta sig över styrelsens beslut och ändå använda de båda avstängda spelarna, närmast mot Halmstad på måndag, men det kan du glömma.

Det är visserligen upp till tränarna att ta ut laget, men i en förening är det styrelsen som bestämmer; alltså i detta fall vilka spelare som tränarna har att välja bland.

Förhoppningsvis är inte sista ordet sagt än i frågan, för det kan faktiskt inte bara vara en fråga om att skriva på eller inte skriva på.

Något handlar det väl ändå om VAD man skriver på.

Lasse Sandlin