Spelarna protesterar - kan tänka sig strejk

Magnus Erlingmark: Vi ställer inte upp på det här längre

FOTBOLL

STOCKHOLM

Skriv på - eller sitt på läktaren.

Fotbollsklubbarnas tuffa krav har nu gjort att spelarföreningen (SFS) protesterar, och kräver ett nytänkande.

- Vi ställer inte upp på det här längre, säger Magnus Erlingmark, vice ordförande i SFS, till TT.

Fotbollsspelarna har tröttnat på vad de anser vara klubbarnas utpressningsförsök. Bara under september har tre spelare, Örgrytes Martin Ulander samt Hammarbys Mikael Andersson och Kennedy Bakircioglü, stängts av från spel för resten av säsongen därför de inte velat förlänga sitt kontrakt.

Helt orimligt, tycker spelarföreningen.

- Det är klubbarnas marknad igen. Förr, när det var spelarnas marknad, visade klubbarna upp en mer ödmjukare attityd. Nu måste vi gå samman och visa att vi inte ställer upp på det här längre, säger Magnus Erlingmark, som nu gör sin tionde raka säsong i IFK Göteborg.

- Vem vet, nästa gång kanske det är jag själv som står där. Om man vänder på det så blir det tydligt. Jag kan ju inte bara strunta i att dyka upp om klubben inte vill förlänga mitt kontrakt. Jag har ju åtaganden ändå, och de måste ju låta mig träna med A-truppen och minst få spela i B-laget. Det är självklart.

Mycket förvånande

Martin Klette, agent för Hammarbyspelaren Mikael Andersson, är även han oroad över utvecklingen, där klubbarna vill tvinga fram ett avtal innan det gamla löpt ut.

- Jag är väldigt förvånad över Hammarbys agerande. De försöker visa handlingskraft, men det ända som det här innebär är ju att Mikael inte vill spela för Hammarby nästa säsong. Mikael ville inte skriva på ett nytt kontrakt då han inte känt tränarens förtroende. Det innebär inte att han begär garantier att få spela, däremot en känsla om man har tränarens förtroende eller inte. Nu ska vi avvakta och se om tränaren kommer att följa styrelsens dom eller ta ut spelarna ändå.

När det gäller Kennedy Bakircioglü och Mikael Andersson så vill Hammarbys tränare Anders Linderoth ännu inte kommentera hur han tänker agera. Han ville avvakta ett möte med styrelsen först.

Kan bli strejk

I en sammanställning som Aftonbladet gjorde svarade de allsvenska klubbarna helt olika om det är rätt att stänga av en spelare.

Hälften av klubbledarna, bland andra AIK:s Sanny Åslund, Enköpings Göran Ohlsson, Halmstads Bengt Sjöholm och Örgrytes Stefan Allbäck, tycker att det är rätt - medan andra hälften tycker att det är fel, eller åtminstone tveksamt.

"Varför ska de spela med en spelare som bara vill visa upp sig för att få kontrakt i en annan klubb", frågar sig HBK:s Bengt Sjöholm, och Landskronas Lars Persson menar att "det är en ganska naturlig regel att man vill satsa på den som vill vara kvar".

Spelarföreningens Magnus Erlingmark igen:

- Klubbarna har hållit på så i flera år, men nu är det dags för oss att agera. Vi ska prata om vad vi kan göra. Vi kanske får gå ut i en sympatistrejk, klubbarna måste ju fullfölja sina åtaganden.

Niclas Johansson/TT