Spelarnas hot: Nu strejkar vi

Erlingmark: Vi kan inte acceptera att klubbarna håller på så här

FOTBOLL

Klubbar skickar spelare utan kontrakt till läktaren.

Utpressning, hävdar spelarföreningen som nu ger sig in i fotbollsbråket.

- Jag kan tänka mig att strejka, säger Magnus Erlingmark.

Kennedy Bakircioglü och Mikael Andersson är avstängda av Hammarby. Martin Ulander av Örgryte. Orsaken är att spelarna inte vill förlänga sina kontrakt.

Nu har spelarföreningen, SFS, tröttnat på klubbarnas agerande och hotar med strejk.

- Vi måste ta en diskussion med klubbarna om den rådande situationen. Vi kan inte acceptera att klubbarnas håller på så här. Skulle det inte gå att lösa kan jag tänka mig en strejk som sista åtgärd. Det måste vi fotbollsspelare ha rätt till också, säger Magnus Erlingmark, backklippa i IFK Göteborg och vice ordförande i SFS.

Enligt Erlingmark har spelarföreningen under flera års tid försökt få klubbarna att agera annorlunda när det gäller kontraktskrivning.

Hade gått att undvika

- Vi spelare vill ha en tidig diskussion om kontrakten, helst ett år innan. Jag förstår inte varför klubbarna envisas med att vänta så länge innan man börjar prata med spelaren. Det enda jag kan tänka mig är att klubbarna inte vet om de ska behålla spelaren eller inte.

- Det är underligt att klubbarna inte lärt sig hantera Bosmandomen. Det var ju länge sedan den började gälla.

Erlingmark tror att det som nu hänt i Hammarby och Örgryte, och som tidigare hände med Abgar Barsom i Djurgården, hade kunnat undvikas om klubbarna börjat kontraktssamtalen i tid.

Samtalar med IFK

- Den situation som uppstår gagnar ingen. Det drabbar spelarna själva, laget, publiken och sponsorerna.

Magnus Erlingmark har själv påbörjat förhandlingar om ett nytt kontrakt med sin klubb IFK Göteborg. Samtal som inletts med bara fem omgångar kvar av årets allsvenska.

- Klubben har inte haft någon brådska med att prata om ett nytt kontrakt.

Det kan bli fler spelare som blir aktuella för avstängning. Malmös anfallsstjärna Peter Ijeh har fortfarande inte kommit överens med klubben om en förlängning av sitt kontrakt.

Stefan Persson