Simon Bank: Vem skulle slita ut sig för en sådan klubb?

– jag skulle inte göra det

FOTBOLL

WASHINGTON

Hammarby stänger av Kennedy. Kennedy stämmer Hammarby. Peter Ijeh blir hotad av en inte-så-himmelsblå lågpanna.

Ska vi ta det igen?

Ett kontrakt är en överenskommelse. Det är ganska enkelt. Det betyder att man kommit överens om saker.

Det är naturligtvis en enorm skillnad i grad och sätt och allt annat, men poängen är ungefär densamma i det som idioten i Malmö skriver och det som Hammarbys styrelse säger.

– Vi älskar dig, men bara om du skriver på.

Vem vill vara kvar i en sådan relation?

När jag var liten frågade man chans med en lapp med tre svarsalternativ: Ja, Nej eller Kanske. I Malmö har begåvningsreserven rationaliserat ner det där till två alternativ: Ja eller Dö.

Att det där är sinnessjukt förstår alla.

Men grundfrågan finns kvar, och nu har den exploderat i Örgryte, Hammarby och MFF samtidigt: Vad är ett kontrakt? Hur ska en klubb och en spelare förhålla sig till sina avtal? Och finns det andra avtal än de skriftliga?

Supportrarna amatörer

I samband med att Jesper Blomqvist gick till Djurgården skrev jag om den problematiska klyftan mellan supportrar och spelare, den som bottnar i det faktum att spelarna är proffs och supportrarna amatörer, att de ena byter klubb medan de andra står kvar.

Det är en känslomässigt tuff nöt.

Men intellektuellt är den lätt som en ballong.

En klubb är fri att formulera sina kontrakt precis som den vill när den knyter spelare till sig. Hammarby hänvisar till ett slags ”policy” som inte en människa känt till, men om de verkligen tyckte att ett kontrakt inte tar slut vid det skrivna slutdatumet så hade det varit enkelt för dem att skriva in ett annat datum.

Kennedy Bakircioglü vill ut i Europa, det har han ältat till förbannelse i två år nu. Hans chans ligger i att hålla nere sin prislapp, precis som fallet varit när Hammarby värvat spelare som Bosmanfall. Svenska klubbar verkar i en ny fotbollsvärld, där Bosman är en realitet. De har aldrig gnällt när de köpt, men det är uppenbarligen annorlunda när man säljer.

Om en tränare bedömer att det av sportsliga skäl är rätt att hålla en flyende spelare utanför truppen är det en sak. Det kan vara så; för moralen i truppen, för framtiden – eller om det finns en uppenbar konflikt.

I Hammarbys fall är inget av de skälen tillämpliga.

Markeringen mot Kennedy och Mikael Andersson drabbar laget, ledningen och i förlängningen klubben. Vilken spelare vill gå till en klubb där de riskerar att hamna i ett kylskåp sista halvåret på sitt kontrakt?

Jag skulle inte göra det.

Och jag skulle inte slita häcken av mig för en supporter som hotar att mörda mig heller.

Simon Bank