"De var i en hopplös situation"

FOTBOLL

MALMÖ

Hammarbys styrelse tvingades att ta tillbaka beslutet att stänga av Kennedy Bakircioglü och Mikael Andersson.

En som inte är förvånad är Malmös tränare Tom Prahl som redan i går förmiddags förutspådde kovändningen.

- Hammarby hade försatt sig i en hopplös situation. Örgryte klarade av det med avstängningen av Ulander men det är starkare krafter igång i Stockholm, säger Tom Prahl.

Tom Prahl.

Tom Prahl är mycket kritisk till den typ av spelförbud som Hammarbys styrelse utfärdade för Kennedy Bakircioglü och Mikael Andersson för att de inte har förlängt sina kontrakt.

- Jag är kritisk till vd-stuket som kommit in i fotbollen där fotbollsanknytningen är lite för liten. Spelarna är faktiskt i sin fulla rätt att säga nej. Dom gör inget fel, säger Tom Prahl.

Hammarbys ledning förbjöd i onsdags tränaren Anders Linderoth att använda de två spelarna under resten av året.

- Ur klubbsynpunkt stänger man dörrar och binder ris åt sin egen rygg. Alla, både spelare och tränare, ser om sitt hus. Hur ser det ut inför nästa säsong? Vilka möjligheter har jag? Det har alltid varit så att man håller lite grand och väntar lite grand längre.

- Jag vet inte hur arbetsfördelningen är i Hammarby men att inte Linderoth var med på det här tåget kändes väldigt märkligt, Det var en provokation mot dem som ska sköta laget. Då är frågan vem som är ansvarig för laget. Är det en vd eller är det tränaren? Det måste man göra klart för sig, säger Tom Prahl.

Situationen är densamma i Malmö med Peter Ijeh vars kontrakt också går ut efter den här säsongen. Malmö FF:s styrelse skulle alltså kunna resonera likadant som Hammarby och som även Landskrona och Ögryte gjort tidigare i år.

- Så hoppas jag verkligen inte att det blir. Det förutsätter jag att det inte blir. Vi försöker att lösa det här på ett bra sätt. Skulle det inte fungera i slutändan är det bara att önska Peter lycka till.

- Att provocera genom att hota och stänga dörrar känns inte bra. Det gäller för bägge parter att hålla grytan kokande och hitta utvägar. Det är väldigt lätt att vara tuff och slänga ur sig "väck med honom, han är inget att ha", "gör som vi säger, annars...". Men då blir det låsningar, säger Tom Prahl.

Stefan Alfelt