Vi riskerar få en allsvenska vi inte vill ha

FOTBOLL

MALMÖ

Logiken säger att Djurgården inte förlorar tre av sju matcher när man bara har förlorat fyra av 20 tidigare.

Logiken säger att om Djurgården vinner i kväll får vi en allsvenska som till och med är teoretiskt avgjord tre eller fyra omgångar före seriens slut.

Så vill vi inte ha det.

Historien kommer alltid ifatt.

Förlust 0-3 borta mot Göteborg i andra omgången, 2-2 mot Landskrona, 1-1 mot Sundsvall, 1-2 mot Hammarby, 1-1 mot Örgryte.

Tre futtiga poäng i omgång två till sex efter premiärens trepoängare mot Örebro gav Malmö FF ett tidigt glapp upp till Djurgården på hela nio poäng.

Ett glapp som då och då reducerats till förnyat hopp om chans att komma ikapp men för MFF, likväl som för alla andra lag, är det i princip omöjligt att vinna så många matcher i rad som skulle behövts.

Förlorat mer än tillåtet

MFF hade på sina senaste 15 spelade matcher behövt vinna 14 och spela en oavgjord för att kunna vara förbi, även om Djurgården vinner den uppskjutna matchen mot Göteborg.

Detta eftersom Djurgården på de 14 matcher laget spelat efter denna sjätte omgång bara har missat elva poäng.

Malmö har alltså inte haft råd att förlora mer än två poäng sen den oavgjorda hemmamatchen mot Örgryte 13 maj. Men Tom Prahls lag har förlorat två matcher och spelat oavgjort i tre.

Efter 1-1-matchen mot Örgryte på Malmö stadion skrev jag redan då att MFF förlorat sin chans till guld:

"Malmö har i princip bara råd att förlora var fjärde resterande match medan de tre nuvarande topplagen ska förlora var tredje match serien ut. Alla tre Stockholmslagen ska göra det för att Malmö ska ha chans. Jag tror inte på den utvecklingen.".

Malmö har klarat sin kvot i mitt resonemang. AIK har störtdykt genom tabellen och Hammarby har förlorat fem av 15 matcher.

Det vill säga precis var tredje match.

Imponerande jämnhet

Djurgården har däremot visat upp en imponerande jämnhet samtidigt som man visat klass inte minst genom att vinna även matcher där laget inte har spelat bra. Johan Elmander försvann och från ingenstans hittade man Geert den Ouden.

Denne osannolike målspottare som väl inte är bra på något annat än just att göra mål.

I eftermiddag saknas den Ouden, Kim Källström och Babis Stefanidis i Djurgårdens lag. Det bäddar naturligtvis för hemmaseger för Tom Prahls formstarka elva.

Och i så fall kan man inte låta bli att återigen snegla på tabellen och jämföra restprogrammet.

Jag har själv flera gånger tvivlat på mitt logiska resonemang från i maj i takt med att Malmö presterat matcher av yppersta klass och tillfälligt krympt avståndet.

Malmö har i sommar och höst åtminstone periodvis varit ett bättre lag än Djurgården men i längden vinner ofta logiken till och med i fotboll.

Enda lag utan svacka

Jag missunnar inte på något vis Djurgården ett nytt SM-guld. Sören Åkeby och Zoran Lukic basar över ett lag värdigt att vinna ett andra raka SM-guld vilket vore en mycket stark prestation. Malmö FF och Hammarby förlorar i så fall inte guldet på att de är dåliga lag.

Djurgården vinner för att man har varit jämnast sett över hela säsongen.

Djurgården är enda lag utan svacka i årets allsvenska. Den får komma snabbt och bli djup om spänningen ska hålla i sig serien ut som vi har vant oss vid de senaste åren.

Stefan Alfelt