Bottenstriden i allsvenskan kommer att avgöras på bristande motivation

FOTBOLL

Hur jag än vrider och vänder på de tre lagen i den nu åter uppvaknade allsvenska bottenstriden kan jag inte komma fram till annat än att det till slut blir Giffarna som tar kvalplatsen och skickar tillbaka Öster och Enköping till Superettan efter ettåriga gästspel.

Detta trots att Giffarna är klart formsvagast av de tre.

På de senaste åtta omgångarna har Sundsvall bara tagit fyra poäng - utspridda på Malmö 28 juli, Elfsborg 16 augusti, Öster 14 september plus IFK Göteborg i söndags.

Fyra poäng att ställa emot Östers sju och Enköpings fem poäng under samma två månader.

Öster och Enköping har dessutom vunnit - Öster 3-0 mot Landskrona och Enköping 2-0 mot Örebro - medan Sundsvall inte vunnit sedan 27 maj, 3-1 mot Landskrona.

Tabellen spöklik

Men detta skenbart formsvaga uppvägs av annat.

Som att Sundsvall har en av Sveriges bästa målvakter i Fredrik Sundfors som före Blåvitt-matchen bara låtit sig överlistas en gång per match fyra matcher i rad.

Som att två av de lag Sundsvall nu möter är de två enda lag man besegrat, AIK och Landskrona - medan Öster möter tre lag man förlorat mot plus det Helsingborg man slog med 3-0 och Enköping möter lag man bara tagit en enda poäng av, 1-1 hemma mot Landskrona.

Vi stod ett gäng i söndags inne på Malmö Stadion och oroade oss över att så många lag inte längre har något att spela för under allsvenska slutspurten.

Tittar man närmare på tabellen är upptäckten rent spöklik.

Med Djurgården någon enda match från guldet, med Malmö-Hammarby i en egen duell om "stora silvret" och med endast tre lag inblandade i bottenstriden innebär det att de flesta lag inte har annat än äran och stoltheten att spela för.

"Viktig cupmatch på tisdag"

Som tränare Jonas Thern uttryckte det efter Halmstads 0-1 mot Hammarby:

- Vi har en viktig cupmatch mot Elfsborg på torsdag. Nu är Cupen vår chans att komma ut i Europa.

Eller som tränare Stefan Lundin uttryckte det efter Örebros 0-2 mot Enköping:

- Enköpings motivation att ta tre poäng översteg vår förmåga.

Detta innebär alltså, att bottenstriden kommer att avgöras av BRISTANDE motivation hos de tre lagens motståndare:

Sundsvall möter Landskrona,

Djurgården, AIK och Halmstad och förmodligen är det bara Djurgården - och ev Halmstad om man klantar till sitt fjärdeplatsläge - som längre har något att spela för; ja, kanske inte ens det ty om ALLT går Djurgårdens väg så kan guldet till och med vara klart redan före matchen mot Sundsvall.

Öster möter Örebro, Elfsborg, Helsingborg och Djurgården och av dessa KAN Helsingborg vara inblandat i striden om fjärdeplats och bronsmedaljerna och skulle Djurgården ställa till det kan även sista matchen gälla något.

Enköping möter Hammarby, Malmö FF, Landskrona och AIK och möter alltså direkt två lag med mycket stor motivation.

Fjörtoft tillbaka på måndag

Med andra ord: Ridå, Peter Lenell!

Nu är ju allt detta spekulationer som helt bortsett från den stora svenska sportsligheten, detta att alla svenskar gör sitt bästa för den goda sakens skull, även om man själv inte tjänar så mycket på det.

Men inte ens svensk sportslighet lär kunna hjälpa Enköping. Inte heller att serietrean Bajen såg för erbarmligt andefattigt ut mot Halmstad, ty på måndag är Karl-Oskar Fjörtoft tillbaka.

Innan Hammarby gjorde 1-0 i 82:a minuten var det förresten den gamle guldhjälten Andreas Hermansson som ordnade kvällens största ovationer, när han på bildskärmen gjorde Enköpings båda mål.

Men nu går "Herman" lårskadad, samtidigt som Öster av allt att döma förlorade Ludwig Ernstsson (nyckelbenet) för resten av säsongen.

Som skrivet: Gif Sundsvall!

Längre ned på sidan: Sportbladet granskar kampen om kvalplatsen.

Lasse Sandlin