Han ska stoppa Sporting Lissabon

Malmö är tillbaka i Europacupspel: Det har varit en lång svacka

FOTBOLL

LISSABON

De tatuerade kinesiska tecknen på högerarmen betyder uppifrån och ner: ärlighet, manlighet, vänskap och lycka till. Tecknet i solsymbolen på vänsteraxeln betyder evigt liv.

- Evigt liv i Uefacupen och i allsvenskans guldstrid, säger Olof Persson.

Foto: BILDBYRÅN
Namn: Olof Persson. Ålder: 25 år. Moderklubb: Oxie IF. Debut i MFF: 1997 som 17-åring. Andra klubbar: FC Tirol första halvan av 2002 som vann österrikiska ligan men gick i konkurs direkt efter.

Manlighet och ett lycka till kan säkert behövas mot Sporting i kväll medan ärlighet och vänskap sällan ger segrar i europacupspel.

Malmös 25-årige unge veteran var med redan när MFF senast spelade i Uefacupen.

- Vi förlorade mot Hajduk Split två år i rad när Frans Thijssen var tränare. Jag satt på bänken 1997 men spelade bägge matcherna 1998. Det har varit en lång svacka sen dess men nu är vi med igen.

I kväll är det efter fem år äntligen dags igen för en riktig cupmatch.

Sporting på bortaplan är en tuff motståndare som ändå måste anses klart möjlig att åtminstone klara oavgjort även på bortaplan.

Tagit över i försvaret

Olof Persson har tagit över ledarrollen i försvaret sen Daniel Majstorovic landade snett och tänjde ut ett ledband i knäet under derbyt mot Helsingborg.

Persson och Jon Inge Höiland har bildat mittbackspar i två och en halv match i allsvenskan.

- Det har fungerat bra. I luftrummet förlorar vi i styrka på att Daniel inte är med. Sporting kommer förmodligen att försöka mer med snabba attacker längs marken. Då har vi Jon-Inges snabbhet i stället, säger Olof Persson.

Han jämför Sportings sätt att spela på med Djurgårdens.

- Portugiserna har egentligen bara Silva som är en ren anfallare på topp med Joao Pinto och en till på kanterna. Ibland spelar dom 3-4-3 och ibland 4-3-3.

- Det passar oss nog bra om dom trycker på. Vi är som bäst när vi får försvara oss och sen ställa om snabbt till anfall.

Olof Persson lämnade MFF efter en kontraktstvist och hamnade i FC Tirol där han hann med att bli österrikisk mästare innan klubben gick i konkurs och lades ned.

- Det var sex månader som ändå gav en rejäl kick eftersom man fick uppleva ett annat liv än det man hade vant sig vid hemma. Men som det är nu med Malmö går det knappt att beskriva hur underbart det är.

- Jag har fått vara med om allt. Nedgången och uppgången. Det var nog tur att vi ramlade ur allsvenskan. Det blev en väckarklocka för hela föreningen, spelare, ledare, publik. Samtidigt fick vi tid att bygga upp något nytt från grunden.

Slå publikrekord

Olof Persson kom till Malmö FF från Oxie när gamla idrottsplatsen rustades upp för att bli den så kallade lilla teatern. Det skulle inte behövas plats för mer än 6 000 åskådare ansåg klubbens ledning. I år kommer Malmö att slå sitt publikrekord och hamna runt eller över 18 000 åskådare i snitt per match.

- Dom såg väl inte möjligheterna på den tiden. Nu har matcherna fått hög status. Det handlar inte bara om fotboll. Själva inramningen gör att alla vill vara på Malmö stadion. Så mycket tjejer som går på matcherna har det aldrig gjort tidigare, säger Olof Persson.

Han kan tänka sig en ny period som proffs i utlandet men längtar egentligen inte efter det.

- När mitt kontrakt med Malmö går ut efter nästa år hoppas jag bli erbjuden ett långtidskontrakt. Det hade varit det optimala. Jag är rätt hemkär och trivs utmärkt i MFF.

Malmö FF har ingen anledning att vilja skiljas från honom en gång till. Olof Persson har gjort sin bästa säsong hittills i karriären. Även om det var när han fick spela på mittfältet som Malmö spelade bort guldchansen med att bara ta tre poäng på fem matcher.

- Om det kan man säga att jag nog inte ska vara mittfältare i allsvenskan. Det går så snabbt i allsvenskan att man ska spela på den plats där man har bäst förutsättningar.

Den stekande middagssolen blänker i det rakade huvudet.

- Majstorovic var rakad redan när han kom till Malmö och jag tycker att det är praktiskt. Sen ser det lite tufft och skrämmande ut också. Vi får försöka raka av Jon Inges hår när han sover, säger Olof Persson med ett skratt.

Så ställer Malmö upp i kväll

Stefan Alfelt ([email protected])