Ett rättvist resultat

- och nu kan inget hindra en ny guldfest

FOTBOLL

Gustaf Andersson leder Helsingborgs interna skytteliga på åtta mål.

Men jag undrar just hur många chanser han missat...

Foto: ANDREAS BARDELL
BÄST - IGEN "Segern mot Helsingborg var ännu ett bevis på att Djurgården är Sveriges bästa lag", skriver Sportbladets Lasse Sandlin.

Mot Djurgården räknar jag till fyra jättelägen där han antingen skjuter rätt på Isaksson, hasande stöter bollen utanför eller pangar den i burgaveln.

Mot Malmö för två veckor sedan brände Gustaf åtta mer mindre klara chanser.

Inga mål, varken här eller där. På så sätt är Gustaf Andersson en rättvis människa...

Skillnaden - ett mål

Men Gustaf Andersson, fostrad i Trollhättans Bois, hade alltså kunnat skjuta både Malmö FF och Djurgården sönder och samman.

Det gjorde han nu inte, och i stället kommer den historiska skillnaden mellan Helsingborgs båda matcher mot de allsvenska topplagen att bli den att medan Djurgården lyckades hitta ett hål på Helsingborgsmålvakten Conny Rosén, så förmådde inte Malmö detta.

Helsingborg-Malmö 0-0, Djurgården-Helsingborg 1-0.

Ännu ett bevis på att Djurgården är Sveriges bästa lag i år och om fyra veckor står man där som det första mästarlag som lyckats försvara titeln sedan 1996, då IFK Göteborg spelade hem sitt fjärde raka guld.

Kim-offensiv

Men som vanligt denna höst satt segern långt inne, och Djurgården hade i första halvlek inte ett skott på mål.

Bättre då i andra, totalt 4-3 i målskotten och då är ändå inte Andreas Johanssons stolpträff medräknad.

Det är väl ungefär då matchen vänder, i 54:e minuten.

Gustaf Andersson har just presterat sina värsta målsumpningar, Djurgården har inte fått ordning på spelet, men i just denna situation har Kim Källström hittat Andreas utåt höger, och det blir signalen till en fenomenal Källström-offensiv.

1) Kim slår en farlig hörna, ganska kort.

2) Kim trycker ett distansskott som Rosén inte lyckas hålla men när Geert den Ouden från en meter ska förpassa returen i nät så hinner en härligt uppoffrande Christian Järdler emellan - även om han fick offra benet...

3) Kim slår nästa hörna, av Toni Kuivasto tillsagd att slå den lite längre än den förra, så bollen seglar från höger hörnflagga över spelarhögen och landar på den framrusande Kuivastos panna; 1-0!

Hittade anfallsspelet

4) Kim prickar inhopparen Yannick Bapupas huvud med en frispark bara nån meter från mål, och nog borde kongolesen fått den på mål. Nu träffar Bapupa bollen samtidigt som han själv är på nedgång - alltså går bollen över.

Allt detta händer inom sex minuter, från 62:a till 68:e, och sen kan Djurgården spela på resultatet.

Plötsligt - med hela startanfallet utbytt - så hittar Djurgården också sitt anfallsspel.

Den nyopererade den Ouden går för första gången mållös från en allsvensk match men har naturligtvis rätt att skylla på sin konvalescens.

Vad gjorde Jeppe?

Däremot undrar man över Jesper Blomqvist.

Strax innan han blir utbytt har Jeppe trixat till sig ett skottläge vid straffområdeslinjen - och så skjuter han en HÖGER BREDSIDA, med knapp styrfart, rakt på målvakten.

Nej, då blev det betydligt bättre med anfallet Makondele - Wowoah - Bapupa.

Djurgårdens 1-0 var knappast rättvist när målet kom.

Däremot var 1-0 rättvist till slut, och när Djurgården nu åter är nästan skadefritt, man brutit trenden och nu klarar sig utan avstängningar, så lär inget kunna hindra en ny guldfest.

Drömmar och drivkrafter...

Är det inte så styrelseledamoten Tommy Jacobsons nya bok heter?

Till sist: vilken utklassning Eurosport-TV4 från dam-VM!

Knockoutseger för Chris Härenstam-Malin Swedberg.

Lasse Sandlin