Ny förlust - då går Widén till attack

1 av 2
FOTBOLL

VÄXJÖ

Förlusten var tung för Öster.

Kritiken från egne tränaren Leif Widén ännu tyngre.

- Målen kommer efter misstag som varje 16-årig fotbollsspelare lär sig att undvika, säger han.

Växjölaget är på väg tillbaka till superettan.

Den främsta orsaken: ett uselt försvarsspel.

Efter 2-4-förlusten i förra omgången mot Örgryte tränade och pratade Öster försvarsspel i veckan. Efter 1-2 hemma mot Örebro i går, efter två försvarsbjudningar, pratade tränaren Leif Widén.

Resultatet blev något så osvenskt som en rejäl, sågning av de egna spelarna på presskonferensen efteråt.

Slappt försvar

- Som tränare kan jag inte acceptera att förlora på det här sättet. Vi släpper in två väldigt, väldigt enkla mål. Jag är både besviken och konfunderad över vad som rör sig i spelarnas huvuden, säger Widén.

Vid 0-1 i sjätte minuten var det högerbacken Daniel Pettersson som inte hängde med i sidledsförflyttningen och sedan blev uppsnurrad av Örebros Lars Larsen.

Vid 0-2 stod hela Österförsvaret och sov efter ett snabbt ÖSK-inkast.

- Andra målet är otroligt svagt försvarsarbete, framför allt av Patrik Karlsson. Han stod bara och somnade in. Men bristen på koncentration kanske är skillnaden mellan allsvenskan och superettan, säger Leif Widén.

Först efter 55 minuters spel började Öster spela en mer fysisk fotboll, och efter Daniel Petterssons reducering via en vacker frispark i 72:a minuten, blev det också ett visst tryck mot ÖSK-målet.

- Om man som spelare saknar de kvalitéer som krävs i allsvenskan, så måste man ju ändå kunna visa mer i närkamperna, fortsätter Widén.

Vilket är ditt eget ansvar, som tränare?

- Mitt ansvar är lika stort som spelarnas. Men då måste jag kunna lita på att de svagheter jag pekat på inte upprepas på grund av slapphet. Därför tycker jag att det här är en kritik som spelarna måste ta.

Sportchefen Leif Widén tog över efter sparkade Jevgenij Kouznetsov i somras och såg ut att vara på väg år rätt håll.

Den senaste tidens motgångar har tagit hårt och kan påverka Widéns beslut om han är intresserad att fortsätta i tränarrollen.

"Inte långsiktigt"

- De här matcherna har gjort mig konfunderad, det måste jag säga. Jag är ingen långsiktig lösning.

Hur Leif Widéns kritik tas emot av spelarna i dag återstår att se.

- Kanske var mitt agerande fel vid 2-0-målet, men samtidigt är vi många i laget. Vi får diskutera igenom det här på träningen, säger kritiserade vänsterbacken Patrik Karlsson.

Bara en seger på tio matcher

Michael Wagner