Derbyfesterna ger klubbarna miljoner

"Det är oerhört viktiga pengar för oss"

FOTBOLL

GÖTEBORG

När det blir derby vaknar göteborgarna.

I går kväll var nästan 32 000 biljetter sålda till kvällens match och det innebär ett välbehövligt tillskott i klubbarnas kassakistor.

- Det är ju oerhört viktiga pengar för oss, säger Stefan Allbäck, sportchef i Örgryte.

Årens båda derbyn drar in omkring 2,5 miljoner nettokronor åt IFK Göteborg och Örgryte att dela på. Som de båda klubbarnas ekonomiska situation ser ut är det inte kaffepengar.

- När man får de här publiksiffrorna som det har varit de senaste åren så märks det, säger Mats Persson, klubbdirektör i IFK Göteborg.

"Helt strålande"

Sedan flytten till Ullevi förra året har över 120 000 människor sett de tre derbyn som spelats sedan dess. Mycket talar för att snittet på drygt 40 000 håller i sig även ikväll.

- Det är helt strålande siffror, fantastiskt med ett sånt enormt intresse i stan och det är ju stor fest varje gång, säger Allbäck.

Och kanske är den sportsliga aspekten minst lika betydelsefull som den ekonomiska.

En del av anledningen till intresset är nog att de senaste derbymatcherna har varit målrika, välspelade och framförallt känsloladdade.

- Känslan har ju varit att Stockholm har tagit över fotbollstronen de senaste åren men nu när vi fått så bra snurr på derbyna kan det vara en bra grund för att jobba sig ikapp igen, tror Mats Persson.

Spelar om äran

Ändå gäller matchen rent sportsligt bara tabellplaceringar och äran av att få kalla sig bäst i stan till nästa derby. Men det räcker för att motivera spelarna.

- Det är oerhört mycket prestige, speciellt för oss i Örgryte som länge varit lillebror. Det är absolut ingen oviktig match, förklarar Markus Johannesson.

Drömmen vore ju att få upp den tredje alliansklubben Gais i allsvenskan igen och att därigenom få ytterligare två derbyn i Göteborg. Precis som i Stockholm.

- Det är ju självklart det man hoppas på framöver. Se på matcherna i Stockholm, dom fyller ju Råsunda varje derby, säger Stefan Allbäck.

Rekordet satt 1959

Derbyrekordet är fortfarande från 1959 när IFK Göteborg tog emot Örgryte. Då kom 52 194 personer till Ullevi.

Men så många människor sväljer inte Ullevi i dag.

- Nej, det är nog ett oslagbart rekord... åtminstone inom den närmaste framtiden, säger Stefan Allbäck och skrattar.

Martin Strömberg ([email protected])