Jag vet inte om Sundsvallsborna förtjänar ett allsvenskt lag

FOTBOLL

SUNDSVALL

Var det inte någon tränare som i veckan ansåg, att det var för lite med 14 lag i allsvenskan?

Denne någon kan knappast ha varit här på Idrottsparken och sett Giffarna-Häcken...

En match, nämligen, som visade att vi inte ens har 14 lag av allsvensk klass. En match där ett lag försöker spela fotboll medan det andra förlorar sig kvar i allsvenskan.

Ändå: i ett större perspektiv är det naturligtvis bra, att Norrland fortfarande har ett allsvenskt lag och att nordgränsen inte drogs söderut ända till AIK:s Råsunda.

Sen är det en annan fråga om Sundsvallsborna verkligen förtjänar allsvenskan.

Vi var 4 307 som såg Giffarna-Häcken. Att jämföra med snittet 5 675 på de 13 allsvenska hemmamatcherna, som ALLA hade större publik än denna direkt avgörande kvalmatch.

Alltså: säsongens lägsta publiksiffra på årets viktigaste match!

Själv kan jag inte se publikbortfallet som något annat än en protest mot den bedrövliga fotboll Sundsvall presterar.

0-1 mot Häcken räckte till fortsatt allsvenskt spel, trots att man stundtals blev utrullat av de unga Häcken-spelarna.

Sanningen är att Per Joar Hansen - som i dag fylld av revanschlusta förmodligen säger "ja" till ännu ett år i Sundsvall - och Patrick Walker inte har något allsvenskt lag.

De fyra grejade det

En målvakt av toppklass i Fredrik Sundfors, javisst, och tre backar av god allsvensk klass i Patrik Eriksson-Ohlsson (platsar i alla allsvenska lag utom Djurgården), Öyvind Svenning (omskolad anfallare) och Fredrik Lundqvist (som sen han i andra halvlek gått ned på högerbacken helt plockade bort Tobias Hysén ur spelet). Det var dessa fyra som grejade allsvenska platsen: denna söndag defensivt och i torsdags var det ju Svenning och Lundqvist som gjorde målen.

Ett bra lag byggs bakifrån, men det skulle inte skada med några offensiva plusvarianter på mittfältet och i anfallet.

Föredettingar

"Allsvensk klass" finns det numera alltför lite av hos mittfältets Joel Cedergren, 29, Cain Dotson, 32, och Tommy Bergersen, 31, liksom hos anfallets Hasse Bergh, 33, Jonas Wallerstedt, 25 och Bala Garba, 29.

Det har nog funnits, men det smärtsamma är att alla dessa i dag är föredettingar på väg utför.

Rent parodiskt var det som hände under två minuter, 61-63, då tre Gif-are verkligen försökte hålla bollen kvar på planen, men i tur och ordning Dotson, Wallerstedt och Bergersen dundrade upp bollen på läktarn.

Alltnog, och trots denna förlust, spelar Gif Sundsvall allsvenskt nästa år, och visst behövde Sundsvall framgången mer än Häcken - som alltid kommer igen. För dagen med två nya ytterbackar att bli förtjust i: Daniel Forsell, 21, och Marcus Jarlegren, 20.

Helgens man i Sundsvall var förresten ingen Gif-kämpe utan en skidåkare med förflutet från skidgymnasiet i Tärnaby: Fredrik Johansson, 23, från Matfors som direkt i tv i lördags morse skrapade fram 7,5 miljoner (25 000 kronor i månaden i 25 år).

Trisslotten hade han köpt för en månad sedan i Nattkrubbets kiosk och gatukök vid Sundsvalls busstation, och naturligtvis passar även jag på att denna turhelg i Sundsvall inhandla två lotter.

Turdag i Sundsvall

- Fredrik drog vinsten direkt: tre lodräta i vänsterspalten, tre klöver med 25 kronor i, meddelar mannen i luckan.

På väg till järnvägsstationen passerar jag den underbart vackert uppskyltade men söndagsstängda bokhandeln Tidsspegeln i hörnet Bankgatan - Sjögatan. På dörren sitter en dikt, "November" av Ulla Ekh:

"Bara att kliva över

älska och tända ett ljus

bara att le åt

förtjänar inget bättre."

Av vilket vi alltså bör dra slutsatsen, att Giffarna ändå förtjänar sin allsvenska plats.

Trisslotterna? Dom skrapar jag efter deadline.

Sundsvalls publiksiffror hemma 2003:

Lasse Sandlin