"Publikintresset riskerar att dö ut"

Putte Carlsson sågar klubbarna och förbundet: Vi måste ut i Europa

Publiksnittet i allsvenskan och elitserien de senaste tio åren.
FOTBOLL

Svenska klubblag måste börja lyckas i Europa - annars kommer det breda fotbollsintresset dö ut.

Det fruktar idrottsledaren Ingvar "Putte" Carlsson.

- Och det är inte våra spelare som är för dåliga. Det är förbundet och klubbarnas organisationer som måste bli bättre, säger "Putte".

Djurgården bäst i Sverige, sämre i Europa.

I början och mitten av 90-talet var ishockey den dominerande sporten i Sverige och intresset var stort.

Men fotbollen tog över och i dag är det inget snack om vilken som är publiksporten nummer ett.

Frågan är hur länge till?

Idrottsledaren Ingvar "Putte" Carlsson är allvarligt oroad att fotbollen ska gå i samma fälla som ishockeyn gjorde: att man tar framgångarna och intresset för givna.

- Vi har i dag ett väldigt tryck runt fotbollen. Mycket är medias förtjänst. Alla som arbetar med fotboll är otroligt tacksamma över det.

Orkar publiken?

- Men hur länge kommer intresset bestå? Hur länge kan allsvenskan engagera om vi inte samtidigt har lag som mäter sig i Europa?

- Om svensk fotboll inte får fram klubblag som lyckas i Champions League, ja då riskerar intresset att dö ut. Det var precis det som hände med hockeyn, där sporten endast blev en nationell angelägenhet, säger Carlsson.

Måste ut i Europa

För att behålla intresset runt fotbollen krävs i framtiden ett eller flera lag som varje år spelar Champions League. Och det är ingen omöjlighet, menar "Putte":

- Ta friidrotten till exempel. Hur många trodde att svensk friidrott hade en framtid för tio år sedan? Klart det går inom fotbollen också, hävdar Carlsson.

- Titta bara på vårt landslag. År ut och år in gör de fantastiska resultat trots att det inte är fler än 3-4 internationella toppspelare i truppen. Det beror ju på att vi med Lars och Tommy och de andra har en fantastisk organisation.

Enligt den förre Djurgårdsledaren är det inte spelarna som är för dåliga. Det är Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) som måste våga satsa och klubbarnas organisationer som måste bli bättre.

Puttes tre punkter till förbättring

Svenska lag i Europa de senaste tio åren

Allsvenskans publiksnitt de senaste tio åren

Robert Laul