Klubbcheferna: Du har fel, "Putte"

Robert Laul: "Putte" Carlsson har inte fel - han trampade bara på en öm tå

FOTBOLL

De allsvenska klubbledarna gör tummen ner till Ingvar "Putte" Carlssons utspel.

Det betyder inte att "Putte" har fel.

Utan att han uppenbarligen trampade på en öm tå.

Foto: PETER KJELLERÅS
Kim Källström och Djurgården är bäst i Sverige. Men i Europa lyckas de inte. Klubbledarna går inte med på att det beror på organisationen.

Carlsson är kritisk till de allsvenska klubbarnas organisationer: "Det är inte spelarna som är för dåliga utan organisationen som brister" förklarar Carlsson den svenska kräftgången i Europaspelet.

Ett uttalande som får klubbledarna att slå bakut: "Vår organisation håller oerhört hög standard. Det finns inte så mycket mer att göra", säger exempelvis Sten-Inge Fredin i Helsingborg.

Ungefär likadant låter det från övriga allsvenska klubbledare: Är det något vi är bra på i Sverige så är det organisationen. Punkt.

Klubbarnas ömma tå

Men är de allsvenska klubbarna så fantastiskt välorganiserade som dess ledare säger?

Tveksamt.

Det är nog snarare så att "Putte" Carlsson här trampade på en öm tå; gnäll gärna på spelarnas teknik (som är svår att påverka) - men ge fan i att klaga på organisationen (som går att påverka).

Fakta är: svenska mästarna Djurgården har, enligt kassören Henrik Berggren ett tjugotal heltidsanställda. Det handlar om administrativ personal, ett par tränare och en och annan massör.

100 man på lönelistan

En snabb koll visar att italienska Serie A-klubben Inter har över 100 man på lönelistan; från Edurne Cubero som översätter hemsidan till spanska till alla möjliga former av doktorer och ungdomsledare.

Inter har heltidsanställda scouter i mängder, målvaktstränare till alla ungdomslag, jurister, e-handelschefer och en hel stab ansvariga för sociala projekt.

Inte ens tillsammans skulle de allsvenska klubbarna kunna matcha Inters organisation.

Ett exempel: inte en enda svensk förening har något så viktigt som en heltidsanställd talangscout. Det är inte ens alla klubbar som har en sportchef som helt kan ägna sig åt sina sportchefssysslor; det vill säga vara en länk mellan spelare/tränare och ledningen samt ha nödvändig överblick på transfermarknaden. IFK Göteborg hade fram till augusti 2003 varken sportchef eller klubbdirektör.

Självklart handlar detta om ekonomi. Ingen klubb har i dag råd att heltidsanställa en scout eller läkare.

Men lika självklart har "Putte" Carlsson rätt; visst kan de allsvenska organisationerna bli bättre!

Efter den hårda kritiken mot de allsvenska lagen i går, ställde Sportbladet tre frågor till sju klubbledare:

1. Håller du med "Putte" Carlsson om att det breda fotbollsintresset riskerar dö ut om inte svenska klubblag börjar lyckas i Europa?

2. Är det klubbarnas organisation som är för dålig snarare än spelarna som gör att lagen inte lyckas i Europa?

3. Vad gör din klubb för att förbättra organisationen?

Robert Laul