Här vill Dif bygga arena - med Bajen

Förslag: Riv Söderstadion - flytta till Östermalm

FOTBOLL

Här är Djurgårdens förslag på en framtida fotbollsarena.

Det innebär att Hammarby flyttar till Östermalm.

- Enligt vårt förslag skulle den här arenan samla fotbollen, säger Tommy Jacobsson, vice ordförande i Dif AB till Svenska Dagbladet.

Foto: Börje Thuresson
På Östermalms IP vill Djurgården bygga den nya superarenan – där även Hammarby ska spela enligt förslaget.

Medan debatten om en ny nationalarena är i full gång riktar Djurgården sina blickar mot en klubbarena tillsammans med Hammarby. I framtiden vill man spela på Östermalms IP - bara ett felpass från Stockholms Stadion. I dag lägger svenska mästarna fram sitt förslag både till Stockholms Stad och på en presskonferens, skriver Svenska Dagbladet.

Förslaget är sensationellt. Det bygger på att Söderstadion ska säljas.

Kan ta 25 000

Och för den miljard som staden uppskattas få för den marken ska man bygga en ny gemensam arena för Hammarby och Djurgården - på Östermalm. Arenan skulle ta 20-25 000 åskådare. Långt ifrån de 50 000 som Stockholm Stad planerar för en nationalarena vid Globen.

- Den superarena som presenterats söder om Globen är inte ändamålsenlig för klubbarna. Om den skulle vara lämplig som nationalarena är det fotbollförbundets sak, säger Jacobsson.

Djurgården har under lång tid bearbetat Stockholms Stad i frågan om sin nuvarande hemmaarena Stockholms Stadion. En rejäl ombyggnad och omfördelning av driften är ett måste för att klubben ska få in tillräckligt med publik och intäkter genom försäljning av mat och dryck.

- Vi har ingen möjlighet att bygga för klubbens framtid på Stadion, säger Tommy Jacobsson.

Hur Hammarby ställer sig till att flytta till Östermalm är inget vågat tips.

Svårt att motivera

Men om fotbollsförbundet väljer att stanna på Råsunda eller flytta till Ullevi kan det bli svårt för Stockholms Stad att motivera ett jättebygge vid Globen. Då kan Djurgårdens förslag bli högaktuellt.

- Vi har blivit väldigt populära på senare tid när det gäller olika arenaförslag. Men vår egen målsättning har hela tiden varit att bygga en egen arena, säger Tommy Jacobsson.

Pierre Matteoni

ARTIKELN HANDLAR OM