Djurgården flyttar från Stockholm stadion

Spelar sina hemmamatcher på Råsunda

FOTBOLL

Djurgården lämnar Stockholm stadion - kanske för gott.

2004 kommer klubben att spela på Råsunda, och man lägger samtidigt förslag om en ny arena för 20 000-25 000 åskådare på Östermalm.

- Vi förutsätter att Stockholms Stad utreder det här förslaget lika grundligt som man gjort med andra, säger Tommy Jacobson, vice ordförande i Djurgården fotboll AB.

Foto: Rolf Pettersson
Borta bra? Råsunda fotbollsstadion.

Den allsvenska mästarklubben anser att Stadion, som den ser ut i dag, inte är tillräcklig för evenemang på den nivå som Djurgården vill arrangera. Den är för liten och för osäker, för trång och för begränsad när det gäller kringutrymmen för sponsorer, caféer och försäljning.

Stockholm stadion är anrikt, men inte rikt på moderniteter. Nu håller det inte längre.

- Det handlar bland annat om ekonomi. Det ska man inte sticka under stol med, säger styrelseledamoten Tommy Jacobson.

- Med spel på Råsunda kan vi ta emot en större publik, sänka hyreskostnaderna med 1,5 miljoner kronor och även öka intäkterna när det gäller kringaktiviteter och försäljning. Sedan får vi också arbetsro och kan se hur man löser arenafrågorna som det talats om.

För stort för Dif

Djurgårdens förslag om en ny arena på Östermalm kan ses som en kontring på ett förslag som Stockholms Stad sedan tidigare tittar på - en ny anläggning i Globenområdet, söder om Södermalm. Enligt de planerna skulle arenan rymma omkring 50 000 åskådare, kosta 2,6 miljarder kronor delvis finansieras genom försäljning av den mark när nuvarande Söderstadion ligger.

Arenan i Globenområdet skulle också kunna bli aktuell som nytt nationalstadion. Men att ha den som klubbarena, tillsammans med Hammarby, är inte Djurgården intresserat av.

Enligt Tommy Jacobson skulle Globenarenan vara för stor för att vara ändamålsenlig. Därför vill han och övriga Djurgårdsledningen se den mellanstora arenan på Östermalm. Enligt Djurgårdens förslag, som tagits fram i samråd med supporterklubben Järnkaminerna, skulle Djurgården och Hammarby kunna dela på den nya arenan, som skulle bli betydligt billigare än den i Globenområdet.

Jacobson säger att den knappast skulle kosta mer än de 1,1 miljarder kronor som Stockholms stad hävdar att man får för försäljningen av marken där Söderstadion ligger.

- Vårt förslag är att man finansierar en arena på Östermalm på samma sätt som de tänkt med den i Globen, genom försäljning av byggrätter.

Vad händer med Stadion?

Så sent som i oktober fick Djurgården ett förslag från Stockholms stad om ett tioårigt avtal med spel på en upprustad Stockholms stadion. Senare samma månad lämnade Stockholms stad ett nytt förslag, men nu bara för det kommande året och utan löfte om modernisering.

- Anledningen var att de ville avvakta resultatet av arenafrågorna i övrigt (Globen-planerna), och det har vi viss förståelse för, säger Tommy Jacobson.

Men det ändrade förslaget innebar också att Djurgården fattade beslut om flytt till Råsunda och samvaro med rivalen AIK under 2004.

Claes Thunblad, presschef för Socialdemokraterna i Stockholm, säger till TT att Djurgårdens flytt från Stadion är ''trist'':

- Utgångsläget är ju att den ska rustas upp.

Kommer ni att utreda Östermalmsplanerna?

- Det vi är intresserade av är att bygga en nationalarena med plats för 50 000 åskådare. Där har vi redan ett förslag som är finansierat. Men det ska ses som ett förslag, vi är väldigt öppna när det gäller de här diskussionerna. När det gäller en arena på Östermalm så finns det väldigt många problem, en sak är hur den ska finansieras, en annan är infrastrukturen.

Vad händer med Stadion om Djurgården flyttar?

- Det kan ingen säga i dag.

TT