Vänd politikerna ryggen, klubbar

FOTBOLL

Djurgården flyttar till Råsunda.

Fansen gråter. Men det här är bara en självklar början.

Nästa steg bör vara att Djurgården och Hammarby helt bryter med bänknötarna i Stockholms kommun.

allt klart Bosse Lundquist och Tommy Jacobsson var nöjda efter gårdagens beslut om flytt till Råsunda.

"26 bortamatcher nästa år."

"Hem till... Råttsunda?"

Att flytta är att dö en smula. Omställningen för Djurgårdsfansen är smärtsam men den är tyvärr nödvändig.

Hardcorefansen grät i går. Jag förstår dem. Men beslutet visar egentligen bara att Djurgårdens ledning är lika offensiv och kreativ som spelarna i laget.

Annika "Kina har en handlingskraftig ledning" Billströms nya nationalarena vid Globen är visserligen ett på många sätt lysande förslag men dels kommer det aldrig att bli av, dels ligger det i fel stadsdel, dels är det för stort, dels är det fel för att det bygger på att klubbarna sitter kvar i knät på kommunpampar som inte fattar nåt om sport och oftast bara ser ett kvartal eller på sin höjd en valperiod framåt.

Det är ohållbart i längden.

Det är bypolitik förklädd till kapitalism.

Därför är dags för klubbarna att peta Annika Billström.

Det är dags att låta henne leka i fred med sina kinesiska kompisar.

Hammarby, Djurgården och AIK är kapitalistiska företag och bör behandlas som såna. Och bete sig som såna. De bör sluta att böna och be till kommunen. De bör drivas som aktiebolag och skaffa kapital som aktiebolag.

Slut är tiden när de smög med sin kommersialism och försökte lura politiker och oss i media med sin fina fostrande verksamhet. Det är dags att de drar ner brallorna på sig själva och visa sin vackra marknadsanpassade rumpa och satsar framåt istället för i sidled.

Som Djurgården nu gör.

Då kan de bli som de stora i Europa.

Då kan de konkurrera.

Djurgården har rika intressenter. Ibland osannolikt rika.

AIK har sina aktieägare och Hammarby har Anschutz som är i arenabranschen men märkligt nog inte visat nån som helst vilja med sitt ägande. Det borde de göra. De köpte halva Hammarby för lika mycket som Kim Källströms ena ben kostar. Det köpet borde de göra nåt av. Bygga en arena till exempel.

Återstår en slutgiltig förhandling med kommunen om att med hjälp av Anschutz köpa Söderstadion och bygga en enorm läktare på kortsidan mot Nynäsvägen a la England och en ny lyxig långsida mot Globen.

Tanken på att Hammarby ska flytta till Östermalm känns lika realistisk som att Manchester United skulle flytta till Leeds eller Yassir Arafat till Tel Aviv. Råsunda är mera neutral mark. Både Djurgården och Hammarby har ofta haft Råsunda som hemmaarena.

Djurgården vill ta över Stadion och driva den själva. Det är säkert bra. Problemet är bara att Stadion är för liten. Det går inte att få ekonomi i en kulturskyddad arena som tar 13 000 åskådare.

Hammarby och Djurgården vill ha en arena på 20-25 000 åskådare.

Det är säkert bra. Men problemet är bara att även om man vill en massa så är det är politiker man förhandlar och inget händer om inte politikerna har lust.

Den klubb som går vinnande ur det kreativa krig som råder i Stockholm just nu är den som först tar makten över sin egen verksamhet. De som styr själv är de som inte behöver stå ensamma kvar på stationen, för att parafrasera en stor vinnare och förlorare.

AIK fungerar hyfsat i Solna. De har ett bra avtal med sin hyresvärd Fotbollförbundet men det ger ingen stor ekonomi. Och hur bra kommer de att må i en jättearena som har plats för 50 000? Även AIK behöver styra sin egen arena.

Hammarby lär få vänta på sin superstadion i Systembolagskvarteret vid Globen.

Sannolikt byggs den aldrig för att Fotbollförbundet komma att säga nej.

Exemplet FC Köpenhamn anförs alltid.

Alla vill bli som FC Köpenhamn.

Det kommer tyvärr ingen att bli.

Parken Sport & Entertainment som äger Parken och FC Köpenhamn har gjort en vinst på drygt 30 miljoner svenska kronor de fem senaste åren.

FC Köpenhamn börsintroducerades hösten 1997 och kunde året efter köpa den för 600 miljoner ombyggda nationalarenan Parken för reapriset 140 miljoner av ett konkurshotat försäkringsbolag. Lite konstgjord andning alltså men det här är exemplet som alla drar fram på att klubbar måste äga sina egna arenor.

Sannolikt stämmer det.

Men det blir dyrare i Stockholm. Djurgården sa i går att bara Söderstadions mark är värd 1,1 miljarder.

Gamla Ullevi värderas som en jämförelse till 120 miljoner. Skillnaden mellan centrala Göteborg och ocentrala Stockholm kan knappast vara så stor men billigt blir det inte... Däremot nödvändigt.

Lasse Anrell