Allsvenskan redan i mars?

Succé för U21-laget - då tvingas förbundet planera om säsongen

FOTBOLL

HALMSTAD

De svenska fotbollslandslagens framgångar ger förbundet bekymmer.

Allsvenska spelprogrammet måste troligen göras om kraftigt.

- Säsongen kan förlängas och det kan bli aktuellt att spela två allsvenska omgångar i veckan, säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Foto: thomas johansson
mot em Kim Källström, Alexander Farnerud & co i U21-laget är på väg mot EM-slutspelet - något som ställer till det för det allsvenska spelprogrammet.

2004 kan bli ett idrottsår av kolossalformat med både EM-slutspel i fotboll och sommar-OS.

Som grädde på moset tog i går U21-landslaget ett stort steg mot sitt EM-slutspel i maj nästa år genom att besegra Spanien med 2-0.

I Gränna satt svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell och såg matchen på tv.

"Ger oss problem"

- Givetvis är det oerhört glädjande att det går så bra för våra landslag, men jag skulle samtidigt ljuga om jag inte medgav att det också ger oss problem. Även om de till stor del är positiva, säger Lagrell.

I dagsläget är damlaget klart för OS. Herrarna spelar EM i Portugal.

- Bara det ger ett komprimerat spelprogram för allsvenskan.

Under EM-slutspelet i juni är det speluppehåll i allsvenskan.

- Med det enorma intresset för damerna blir det svårt att lägga allsvenska matcher samtidigt som damlandslaget spelar OS-matcher direkt i tv.

Om nu dessutom U21-landslaget kvalificerar sig till sitt EM-slutspel i maj kommer en ny faktor att ta hänsyn till.

- Om det går vägen kommer det landslaget säkert att bestå av många allsvenska spelare. Klubbarna som berörs lär knappast vilja spela utan sina främsta spelare. Då måste de matcherna flyttas.

- Efter framgången i dag (för U21) så måste vi damma av våra planer för hur vi ska få ihop programmet, säger Lagrell. Vi får inte stå oförberedda på torsdag morgon.

Vid ett eventuellt framgångsrikt deltagande i U21-EM kan det ge Sverige en plats i OS.

"Största nånsin"

Det skulle komplicera planeringen av allsvenskan, både för damer och herrar, ytterligare.

- De åtgårder som ligger närmast till hand är att säsongen inleds tidigare och pågår längre in på hösten. Dessutom måste vi kanske spela dubbla omgångar vissa veckor under den vädermässigt bästa perioden, säger Lars-Åke Lagrell.

Extra komplicerat blir det i Stockholm och Göteborg med flera allsvenska lag som samsas om samma arenor. Nu kan det bli aktuell med spel redan i slutet av mars och in i november.

- Hela planeringen blir ett väldigt pusslande, men sådana här stora slutspel för våra landslag kräver helhjärtade satsningar. Vi kan stå inför det största svenska fotbollsåret någonsin, säger Lagrell.

Michael Wagner