Ijeh: Jag ska stämma dem

Stjärnan talar ut om flytten till Göteborg - och fansens påhopp

FOTBOLL

I dag blev Peter Ijeh officiellt klar för IFK Göteborg.

Nu talar han ut om den turbulenta övergången som fått Malmöfansen att sprida falska och kränkande uppgifter om hans privatliv.

- Jag ska stämma Svenska Fans, säger Ijeh till Sportbladet.

Foto: micke sörensen
sårad Peter Ijeh är ledsen och chockad över påhoppen av fansen. "Jag tycker fansen ska respektera att jag lämnar klubben", säger han.

Sajten svenskafans.com besöks av tusentals fotbollsintresserade varje dag. Där finns ett forum där diskussionen ständigt pågår.

Senaste dagarna har Peter Ijeh, 26, varit ett återkommande ämne. Övergången till IFK Göteborg har rört upp känslor, många Malmöfans ser Ijeh som en svikare.

I går spreds dessutom kränkande och osanna uppgifter om Peter Ijehs privatliv.

Han vill först inte tro att det är sant.

- Jag är ledsen och chockad. Hur kan fansen tro att jag haft en affär med min bästa väns fru? Vi spelar för samma lag, vi är moderna människor. Vi är bästa kompisar. Våra familjer umgås. Det är osanna spekulationer.

"De är otacksamma"

- Jag har gjort mycket för Malmö. Jag tycker fansen ska respektera att jag lämnar klubben på ett schyst sätt. De är otacksamma.

Peter Ijeh är kritisk till att internetsajten inte plockat bort de inlägg där han och lagkamraten nämns vid namn.

- De är oprofesionella. Tar de inte bort det ska jag stämma dem. Jag ska kontakta min advokat.

Anders Nettelbladt är chefredaktör på svenskafans.com. Han beklagar att inläggen ligger ute.

- Det är jättetråkigt. Jag garanterar att de är borta inom fem minuter.

- Men det är ett öppet diskussionsforum utan förhandsgranskning. Vi tar bort tusen inlägg om dagen. Vi har en ständig diskussion hur vi ska bli av med personer som sprider sådana här uppgifter, fortsätter Anders Nettelbladt.

När Sportbladet talar med Peter Ijeh har han precis avslutat ett möte med IFK Göteborg. På en presskonferens klockan halv tre i dag presenteras han i den blåvita tröjan. Ijeh vill inte bekräfta att det blir så. Men säger:

- Jag kommer att vara i Göteborg klockan halv tre i dag.

Sportbladet kunde avslöja Blåvitts planer redan i augusti. Sedan dess har spekulationerna haglat. Utländska klubbar har erbjudit Ijeh kontrakt, Malmö har velat förlänga.

Skyttekungen från 2002 valde dock IFK Göteborg och enligt uppgifter till Sportbladet får han där en sign on-bonus på en miljon kronor samt en månadslön på 110 000 kronor exklusive match- och segerpremier.

"Behövde gå vidare"

Han finansieras av riskkapitalister utanför föreningen.

För första gången berättar Ijeh om den turbulenta övergången.

- Det har hänt mycket senaste veckorna. Men sådant är livet. Jag är glad att det är över och känner mig nöjd, säger han.

Varför lämnar du Malmö FF?

- Det var ett svårt beslut. Men jag har varit i Malmö tre år och behövde omväxling och en ny utmaning. Jag behövde gå vidare.

Varför just Göteborg?

- För att jag har mina kusiner där. Vi ville bo nära dem. Det var inte bara mitt beslut, jag tog det med min familj. Vi har kusiner i Göteborg och nu kommer familjerna nära varandra, säger han.

Många tror att det handlar om pengar.

- Hade det handlat om pengar, hade jag flyttat utomlands. Jag hade flera erbjudanden från utländska klubbar. Men mina barn är fortfarande är små (sex månader och 2 1/2 år) och skulle jag flytta utomlands hade min familj blivit ensam i flera år.

Ijeh berättar att hans dröm om att få representera det svenska landslaget i framtiden också spelade in.

- Jag kunde flyttat utomlands men min kärlek finns i Sverige och till de svenska fansen.

Peter Ijeh vill också framföra en speciell hälsning till de Malmöfans som inte hånar honom:

- Ni betydde mycket för mig när jag kom till Sverige. Jag kommer alltid att älska er. Jag önskar Malmö och killarna i laget all lycka i framtiden.

I dag på eftermiddagen höll IFK Göteborg en presskonferens där Peter Ijeh som väntat presenterades som nyförvärv inför nästa säsong. Ijeh har skrivit på en treårskontrakt med klubben.

Robert Laul