Sportbladets Robert Laul: Ijehs enda skäl att välja Blåvitt är högre lön

FOTBOLL

Peter Ijeh är en fantastisk spelare.

Peter Ijeh har gjort över 30 mål på två säsonger.

Peter Ijeh har kusiner i Göteborg.

Blåvitt ska hjälpa Peter Ijeh att bli svensk medborgare.

Men Peter Ijeh till Blåvitt, det känns fel.

Fel, fel fel.

Enda röda tråden i affären är pengar, mer pengar till Ijeh och hans rådgivare.

Efter månader av spekulationer är det nu klart. Affären presenterades under pompa och ståt på Stora Teatern i Göteborg. 2002 års skyttekung lämnar Malmö FF för IFK Göteborg.

Man kan fråga sig varför.

Varför lämnar Peter Ijeh årets allsvenska tabelltrea för sjuan?

Varför gå från en guldkandidat till senaste säsongernas mittenlag?

Varför vill han plötsligt bort från den klubb han nyligen sa att han helst av allt vill stanna kvar i?

Varför flytta från den stad han upprepade gånger bedyrat hur bra familjen, fru och två barn, trivs i?

Varför lämnar han Malmö FF som ville behålla och erbjöd nytt kontrakt?

Varför?

Jag kan bara se ett svar på de här frågorna, en gemensam nämnare: högre lön.

Peter Ijeh vill - med eller utan påtryckningar från sina två rådgivare Gunnar Grynner och Innocent Okeke - få upp lönen samt komma över den sign on-bonus på en miljon kronor som Göteborg erbjuder.

Det håller inte, Ijeh

Själv säger Ijeh att det inte handlar inte om pengar. Hade det handlat om pengar, då hade han flyttat utomlands. Ijeh ville ha en ny utmaning, Ijeh ville bo närmare sina kusiner, det är förklaringen.

Den håller inte.

Jag kan absolut förstå Peter Ijeh, inte fel att vilja ha högre lön, det vill jag också.

Däremot går det inte att förstå IFK Göteborg. De värvar en spelare uppenbart besviken över att han måste lämna Malmö för ett i dagsläget sämre lag, och anledningen till att det blev just Blåvitt är att där finns de rätta pengarna.

Se upp för baksmälla, IFK

Är klubben på väg att göra om misstagen från 1997-98? Då värvades dyrt och duktigt för att hålla sig kvar i toppen av svensk fotboll. Det handlade om etablerade spelare - Robert Andersson, Joakim Persson, Christian Karlsson för att nämna några - men de var dyra i drift och passade varken förening eller spelsystem.

Så småningom, när de sportsliga framgångarna uteblev, höll dessa värvningar på att knäcka Blåvitt. Roger Gustafsson fick rita om hela lönesystemet och lägga all kraft på att sanera ekonomin. Baksmällan vilar fortfarande tung över en Kamratgård med automatiserad telefonväxel.

Eftersom Peter Ijeh ska finansieras utanför klubbhusets väggar riskerar man inte att återigen försätta föreningen på ruinens brant - men värvningen känns ändå lika huvudlös som det sena 90-talets felköp.

Den här gången är det nya klubbdirektören Mats Persson och den lika nya ordföranden Bengt Halse som vill visa musklerna och göra en storstilad entré.

Samtidigt som Peter Ijeh får 110 00 i månaden plus en miljon i bonus pressas Bengt Anderssons månadslön ned till 35 000 kronor.

Vilka signaler sänder det till övriga spelare?

Och faktum kvarstår; det finns ingen röd tråd i Ijeh-värvningen.

Vad ska Blåvitt med Peter Ijeh till? Det kryllar av liknande spelartyper i laget; små, tekniska, finurliga. Vem ska öppna för Ijeh? Ska IFK köpa Niklas Skoog också?

Ijeh må vara en gudabenådad avslutare med över 30 mål senaste två säsongerna - men det är samtidigt en ojämn superindividualist, en speciell personlighet, och det lär ta tid innan han kommer tillrätta i Blåvitt.

Peter Ijeh är knappast spelaren som lyfter IFK Göteborg.

Längre ned på sidan: så blev övergången möjlig.