- Han borde inte vara välkommen

Fängelsedömd får spelare vidare i MFF - då rasar kvinnojouren

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
väcker avsky Malmö FF-spelaren dömdes i går till två månaders fängelse för misshandel av sin fru. MFF säger att han är välkommen tillbaka till klubben. Det beslutet har retatat upp Riksorganisationen för kvinnojourer.
FOTBOLL

Malmö FF:s fotbollsstjärna misshandlade sin hustru inför dottern. I går dömdes han till två månaders fängelse.

I MFF har han fortsatt förtroende, efter avtjänat straff.

- Han borde inte vara välkommen mer i klubben. Vad sänder man annars ut för signaler? säger Ireen von Wachenfeldt, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer.

I domen som offentliggjordes i går vid Malmö tingsrätt döms fotbollsspelaren till två månaders fängelse för misshandel och olaga tvång.

Ett par timmar efter domen skickade MFF-ledningen ut ett pressmeddelande.

I den sägs bland annat: "Svensk rättstradition bygger på att man efter avtjänat straff är fri att verka i samhället på samma grunder som andra. Vi räknar därför med att vår spelare fortsätter sin anställning hos oss och fullgör sitt kontrakt".

Snart fri igen

Spelaren som haft en fotbollsmässigt framgångsrik säsong i år har kontrakt med MFF över 2004 och klubben förväntar sig att han spelar vidare även efter gårdagens dom.

Eftersom spelaren suttit häktad under en dryg månad är redan en stor del av det två månader långa fängelsestraffet förverkat.

- Vi har inga ytterligare kommentarer utan hänvisar till vårt pressmeddelande, säger MFF:s sportchef Hasse Borg.

Malmö FF:s agerande får hård kritik från Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS).

- Malmö FF:s beslut är ytterligare ett bevis på att män skyddar män. Våra starka erfarenheter visar att det här agerandet är typiskt för en man som har misshandlat tidigare och som kommer göra det igen, säger Ireen von Wachenfeldt, ordförande i ROKS.

- Men allra viktigast är att fråga sig vilken signal Malmö FF sänder ut när de säger att det är okej att återvända till klubben? Bara han har avtjänat sitt straff så är det han gjort glömt? undrar Wachenfeldt.

Förstår inte Malmö

Men har han inte sonat sitt brott när han avtjänat sitt straff?

- I lagens mening har han gjort det. Men tänk bara hur det som hänt begränsar den misshandlade kvinnan och barnens utrymme. Malmö FF ska visa att de har en klar policy att de aldrig accepterar våld från män mot kvinnor.

Även spelarhustruns ombud, advokaten Annika Bengtson, är förvånad över Malmö FF:s beslut.

- Jag trodde inte han skulle få fortsätta i klubben. Tingsrätten har ju markerat att detta inte är en ringa misshandel, säger hon.

Hennes klient kommer begära skilsmässa från spelaren. Hustrun lever på hemlig adress tillsammans med de två barnen.

Beslutet att låta spelaren fortsätta i Malmö FF togs av föreningens styrelse.

Den består av tio personer, samtliga män, med klubbens ordförande och Svenska fotbollförbundets vice ordförande Bengt Madsen i spetsen.

Sportbladet sökte i går kväll förgäves Madsen för en kommentar.

Sparkade och slog sin fru

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM