Chock för Malmö FF: Krävs på 11 milj

Skatte-
myndigheten: Inkomsterna har inte redovisats rätt

1 av 2
EFTERTAXERAS Malmö FF:s sportchef Hasse Borg krävs på 1,8 miljoner i skatt - pengar som betalats till Borgs bolag under tiden november 1999 till december 2001.
FOTBOLL

MALMÖ

För ett par år sedan badade Malmö FF i pengar.

Efter gårdagens skattesmäll på elva miljoner kronor är situationen mer ansträngd.

Dessutom kräver skattemyndigheten sportchefen Hasse Borg på 1,8 miljoner kronor.

När Malmö FF våren 2001 sålde Zlatan Ibrahimovic för 82 miljoner kronor till holländska Ajax såg skåneklubben ut att vara ekonomiskt oberoende för en lång tid framöver.

Men 2,5 år senare är en stor del av Zlatanpengarna förbrukade.

Gårdagens upptaxering från skattemyndigheten handlar däremot om affärer gjorda främst i slutet av 1990-talet.

- Det handlar inte om något fusk eller brottsligt från Malmö FF:s sida, utan bara att vi anser att inkomsterna ska redovisas på ett annat sätt, säger Bengt Ågren, skatterevisor på Skattemyndigheten till Sportbladet.

"Beloppet för stort"

Under ett par års tid sålde föreningen Malmö FF rättigheten till sitt eget varumärke till det egna bolaget MFF Service AB.

Flera andra föreningar gjorde på liknande sätt för att i de egenägda aktiebolagen affärsmässigt kunna hantera inkomsterna från exempelvis souvenirförsäljning.

Skattemyndigheterna anser dock att inkomsterna till föreningen Malmö FF för försäljningen av varumärket ska beskattas fullt ut.

Därför måste MFF betala nära tio miljoner kronor extra i skatt.

- Till stor del accepterar vi det beslutet, även om vi tycker att beloppet är något för stort, säger Malmö FF:s advokat Sven-Åke Bergkvist.

Skattemyndigheten kräver också MFF på arbetsgivaravgifter (en dryg miljon kronor) för pengar som betalts till sportchefen Hasse Borgs bolag Exter AB under perioden november 1999 till december 2001.

Under den tiden jobbade Hasse Borg på konsultbasis för klubben, men skattemyndigheten anser att arbetet varit en slags anställning.

- I det fallet har klubben och Hasse Borg en helt annan uppfattning än skattemyndigheten, säger Sven-Åke Bergkvist. Borg var inte anställd utan hade även andra uppdragsgivare. Klubben ville inte anställa honom eftersom det var osäkert om MFF skulle klara en anställning ekonomiskt efter åren utanför allsvenskan.

- När klubben såg att ekonomin bar anställdes Hasse Borg som sportchef och han lämnade sina andra uppdrag.

Krävs på 1,8 milj

Totalt fick Hasse Borgs bolag 3,5 miljoner kronor i konsultarvoden under två års tid, enligt Sven-Åke Bergkvist.

Den summan betraktar skattemyndigheten som lön och kräver nu Borg på 1,8 miljoner kronor i skatt.

- Malmö FF och Hasse Borg kommer överklaga det beslutet till länsrätten, säger Sven-Åke Bergkvist.

Efter försäljningen av Zlatan Ibrahimovic hade Malmö FF 2001 ett eget kapital på 56,3 miljoner kronor.

Efter gårdagens skattesmäll har kapitalet krympt avsevärt.

- Även med hänsyn till Skattemyndighetens krav kommer föreningens ekonomi att uppvisa en nettoförmögenhet på över 20 miljoner kronor, vilket innebär att Malmö FF med råge uppfyller det krav elitlicensen ställer, skriver MFF i ett pressmeddelande.

Malmös ekonomiska berg- och dalbana

Michael Wagner