”Vi har gjort misstag...”

Omstridde ordföranden talar ut om kriserna som skakat Malmö FF

FOTBOLL

MALMÖ

Det stormar kring Malmö FF.

När det blåser snålt kring MFF är nästan lika ofta klubbens ordförande Bengt Madsen, 61, inblandad.

I slutskedet av allsvenskan handlade rubrikerna om Malmö FF:s värvning av Igor Sypniewski och klubbens besvikelse på anfallaren Peter Ijeh. I veckan har en av klubbens stjärnor dömts till två månaders fängelse för misshandel och olaga tvång mot sin hustru och föreningen har åkt på en skattesmäll på 7,5 miljoner kronor.

Samtidigt satsar Malmö FF för att kunna utmana Djurgården i allsvenskan 2004.

Över allt detta basar Bengt Madsen, en av svensk fotbolls mäktigaste, och inte helt oomstridda, personligheter.

Sportbladets Michael Wagner fick en längre intervju med Malmös ordförande.

Zlatanpengarna är nästan slut.

Samtidigt kritiseras Malmö FF för hanteringen kring den misshandelsdömde spelaren. Och skattemyndigheten fortsätter sin granskning av klubben.

- Vi har gjort misstag. Men föreningen är betydligt starkare i dag än för ett par år sedan, säger ordföranden Bengt Madsen.

Foto: Källa: Affärsdata
pressad pamp Malmö FF:s ordförande Bengt Madsen kallade i går till presskonferens för att svara på frågor om klubbens skattesmäll. För Sportbladet berättar han också om spelaren som dömdes för hustrumisshandel.

På torsdagen har lokaltidningarna i Malmö och Skåne krävt att Bengt Madsen ska kliva fram och berätta om vad det är som gått snett i MFF den senaste tiden.

Efter ett hastigt inkallat styrelsemöte klockan 12.00 kallar klubben sedan till presskonferens vid 14.30.

Madsen är ledigt klädd i jeans-skjorta när han slår sig ner framme vid podiet och sedan, utan att darra på stämman, under tio minuter går igenom skattemyndigheternas krav, punkt för punkt.

Det är tyngd och kompetens bakom orden.

Fakta är ändå att Malmö FF för bara två år sedan hade en kassakista full av pengar.

I dag är den till stor del tömd och de svarta rubrikerna desto fler.

Allra jobbigast att hantera för Madsen, styrelsen och alla kring MFF:s A-lag har varit den dom på två månaders fängelse för olaga hot och misshandel (mot hustrun) som föll mot en av deras spelare.

Mycket svårt beslut

För första gången väljer nu Malmös ordförande att för Sportbladet berätta om varför klubben kom fram till att låta spelaren återvända till MFF efter avtjänat straff.

- Det här har varit ett utomordentligt svårt problem för oss. Gärningen som spelaren gjort är något mycket illa. Han blir straffad för det och efter måste man få en chans att komma tillbaka i samhället. Där har vi inom idrotten ett stort ansvar.

Hur resonerade ni?

- Malmö FF har ett anställningsavtal med spelaren och vi undersökte givetvis vad som skulle kunna hända vid en fängelsedom. Kan vi säga upp hans avtal? Nej, det kunde vi inte. Alltså, satt vi fast i det kontraktet. Vad kunde vi göra då istället, speciellt när spelaren visade sig djupt ångerfull? Vi måste naturligtvis ge honom en chans.

I onsdagens Sportbladet var kritiken hård mot MFF, bland annat från Ireen von Wachenfeldt, ordföranden för Riksorganisationen för kvinnojourer.

- Vi är djupt medvetna om den kritik som vi fått från vissa håll. Men jag tycker att de ska fundera på alternativet. Hade det varit bättre att vi hade slängt ut honom ur klubben på olagliga grunder? Hade det varit bättre för det svenska samhället?

- Jag förstår synpunkterna från kvinnojourernas representant. Jag har själv en familj, en hustru och två döttrar - och alla tar vi avstånd från det som hänt, säger Bengt Madsen.

- Vi är beredda med all typ av verksamhet som kan hjälpa honom. Vi vill också stödja hustrun och barnen med all hjälp, för det är lika viktigt för dem.

Långa diskussioner

Varför nyanserade ni er inte

så i ert pressmeddelande

efter domen?

- Det är svårt att få allt rätt när saker går fort. Vi diskuterade flera olika varianter för att visa att vi också stöder brottsoffret. Genom bidrag till kvinnojouren eller någon brottsofferförening. Men vi kom fram till att det skulle kunna uppfattas som att vi ville köpa oss fria. Därför tyckte vi, rätt eller fel, att det var bättre att vi med kraft tog avstånd från det som hänt.

Har ni diskuterat misshand-

elsdomen med era spelare?

- När vi fick veta att han satt häktad kallade jag spelarrådet (Hans Mattisson, Niklas Skoog och Olof Persson) till mig och informerade om vad som hade hänt. De blev helt bestörta. Spelarrådet sa direkt att om han döms så är det terapi som gäller direkt, för att hjälpa honom. Dessutom krävde de att han med mer än med läpparnas bekännelse måste ta avstånd från det han gjort.

Varför har ni inte låtit de

åsikterna fått komma fram?

- Det är lätt att vara efterklok. Att vara ordförande eller styrelseledamot i en förening handlar om så jäkla många saker. Jag har själv många andra uppdrag vid sidan om. Jag är inte anställd av Malmö FF. Ibland jobbar jag för många timmar med MFF, ibland för få, och då händer det att saker faller mellan stolarna. Vi gör misstag ibland helt enkelt.

Bengt Madsen har ett 15-tal styrelseuppdrag inom näringslivet, han är ordförande för Malmö FF och Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och vice ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Sitter du på för många stolar?

- Kritiken är oberättigad. Jag kan förstå om man funderar på det om man vet hur många uppdrag jag har. Men ska man sitta i SEF:s styrelse så måste man enligt stadgarna sitta i en styrelse hos en förening. Ska du sitta sitta i fotbollförbundets styrelse ska du antingen sitta i en klubbstyrelse eller i ett distriktsförbund. Alla sitter på dubbla stolar.

I förrgår kom också skattemyndigehetens beslut att Malmö FF måste betala totalt cirka 7,5 miljoner kronor för i huvudsak affärerna med egna bolaget MFF Service AB.

Det verkar som skatte-

myndighetens upptaxe-

ring kom som en överraskning

för er trots att Helsingborgs IF

drabbats av samma sak.

- För drygt ett år sedan fick vi en skatterevision och i takt med att den har pågått har skattemyndigheterna haft frågor. Det är först då vi insett att vi skulle kunna bli skyldiga att betala.

Men ni hade gjort på samma sätt

som HIF, som blev upptaxerade.

Kunde ni inte själva berättat för

skattemyndigheten om ert upp-

lägg?

- Nej, nej, det gör man inte. Vi upphörde med konstruktionen samma dag som Helsingborg förlorade sitt mål i regeringsrätten.

Det finns inget oetiskt i

att försöka dölja det

för skattemyndigheten?

- Nej, för alla trodde ju att det var godkänt. Våra egna revisorer godkände våra handlingar hela tiden. Hade jag vetat för ett år sedan att vi skulle få en skattepålaga på 7,5 miljoner kronor så hade jag haft mycket ont i magen, säger Madsen.

För ett par år sedan när Zlatan Ibrahimovic såldes till Ajax hade MFF över 56 miljoner kronor i eget kapital.

Men ett par förlustår har sänkt den siffran rejält. I år ryktas det om ett ekonomiskt överskott på ett par, tre miljoner kronor i verksamheten.

Det egna kapitalet är fortfarande starkt på pappret, men en stor del av kapitalet är låst i fastigheter och den egna spelartruppen.

Behöver en avbetalningsplan

De likvida (kontanta) medlen börjar sina. I det läget behöver därför MFF en avbetalningsplan för att klara av de 5,5 miljoner som de direkt medger att de ska betala till skattemyndigheten.

- Låt mig säga så här. Nästa års rörelseresultat ser ut att bli ännu bättre än årets. Sammantaget innebär det att 2003 och 2004 års överskott med lätthet hanterar det vi måste betala extra i skatt, säger Bengt Madsen.

Trots allt är en stor del av Zlatan-

pengarna förbrukade. Har ni

hanterat dem oansvarigt?

- Vad folk glömmer är att MFF hade stora skulder när Zlatan såldes. De finns inte kvar i dag, vi är skuldfria. Truppen vi hade 2001 hade nyligen åkt ur allsvenskan. I dag har vi investerat i en trupp som är med och slåss om SM-guldet. Det är inte att hantera Zlatanpengarna oansvarigt, säger Bengt Madsen.

Är med i 18 styrelser

Michael Wagner