Underbart - nu blir det fotbollsfest mitt i vintern

FOTBOLL

MALMÖ

Fotboll i november, december, januari och februari.

Jag säger som Tommy Söderberg brukar säga: Härligt! Underbart!

Royal League är på gång och det är bara att tacka för initiativet. För det som många kommer anse som rena vansinnet kan ge svensk klubbfotboll en skjuts in i framtiden.

Royal League ska spelas med de fyra högst placerade lagen från Sverige, Danmark och Norge. Tanken är att två gruppspel ska leda fram till en ren final.

Tvivlarna skjuter in sig på risken för övermättnad men behovet kommer inte att vara fullsatta läktare i vinterkylan. En absolut förutsättning för att ligan ska bli av är garantipengar i storleksordningen 120 miljoner kronor per säsong vilka ska säkras med inkomster från tv-sändningar och sponsorer.

När den biten definitivt är klar återstår problemet med gräsmattorna. Kommuner, eller vilka som är ägare, blir tvingade att intensifiera arbetet med att göra planerna användbara året runt. Ett arbete som förmodligen är löst inom bara några år då nästa generations konstgräs är färdigutvecklat och godkänt för alla internationella matcher.

Europeiskt toppskikt

Den tredje stora frågan är om fotbollsintresset räcker till? Är matcher mot nordiska lag kittlande nog för att locka en tv-publik som vant sig med Juventus, Real Madrid, Arsenal och allt vad lagen heter som fyller våra tv-apparater?

Jag tror det på gränsen till att vara övertygad.

Intresset för våra allsvenska topplag är grundmurat för tillfället. Fansen vill se sina lag spela och motståndare som FC Köpenamn, Bröndby och Rosenborg tillhör Europas snudd på toppskikt. Det är den stora poängen med ligan.

I en tid då klubbarna bara har kostnader för sina spelartrupper kommer nya inkomstmöjligheter att uppstå - vinnaren kan tjäna upp till nio miljoner kronor plus sina publikintäkter.

Fotbollsmässigt är tävlingsmatcher mot internationellt motstånd ett måste för nordiska lag som vill kunna nå en nivå där de åtminstone ibland kan slåss med Europas stora. Det har inte minst svenska lags resultat i europacuperna de senaste åren visat.

Naturligtvis kan det bli oerhört tufft för vissa av lagen om man exempelvis kvalificerar sig till Champions League eller går långt i Uefa-cupen. Men det innebär samtidigt att dessa lag håller igång på ett betydligt mer kvalitetsmässigt vis än med de träningsmatcher man i nuvarande situation är tvungna att ta till. Bra fotbollslag skapas i matcher med tävlingskaraktär och ingen annanstans.

Lär oss leka internationellt

Om ligan blir av och blir en bestående framgång tvingas ett antal klubbar hålla sig med större spelartrupper än nu för att dämpa slitaget. Det är negativt i en tid då egentligen ingen klubb får ekonomin att gå runt utan spelarförsäljningar. Men det får då vägas mot förhoppningsvis positiva effekter i form av större internationell konkurrenskraft.

Royal League kombinerat med en allsvenska bestående av 16 lag skulle ge våra topplag förutsättningar att nå upp till en klass som får oss med i den internationella leken på allvar. Med 30 seriematcher och en tuff vinterliga på det får våra proffs verkligen agera som proffs. Det vill säga spela en himla massa matcher, vilket är vad de har bra betalt för. Dessutom minimeras den groteskt långa uppbyggnadsträningen som bara vi i Sverige och Norge har sysslat med.

Förlorarna är alla andra idrotter. Ishockey, handboll, basket, bandy - alla har dom, framförallt i storstäderna, nästan undantagsvis hamnat i en underlägsen situation mot ortens fotbollsklubb såväl gällande publik som sponsorer.

Men det är ju faktiskt inget som fotbollen är skyldig att ta hänsyn till.

Så tycker cheferna, tränarna, spelarna, experterna och fansen

Stefan Alfelt ([email protected])