Hammarbys fans: En mycket bra lösning

Beslut i går: Söderstadion byggs ut med 5 200 platser

FOTBOLL

Här kommer ytterligare en glad nyhet för Hammarbys fans.

I går gavs grönt ljus för Söderstadions utbyggnad.

- Vi sätter igång direkt. Det ska vara klart till allsvenska premiären, säger Globenarenornas vd Ulf Larsson.

Magnus Wilhelmsson.

Rivningslovet är utfärdat och byggarna har räknat. Arbetet med att utöka Söderstadions publikkapacitet från 10 800 till 16 000 starta omgående.

Kostnaden uppgår till drygt tio miljoner kronor, fördelat på fem år.

- Det blev något dyrare än vi trott. Grunden till östra läktaren ska förstärkas med stål. Men det ryms ändå i kalkylen, säger Ulf Larsson, som kunde pusta ut ordentligt i går.

Till att börja med rivs östra läktaren.

- Sedan får vi bygglov den 5 februari, säger Ulf Larsson.

Uppskattas av fansen

Då startar arbetet med en ny temporär läktare på östra sidan. Dessutom byggs norra och södra läktarna om för att ge plats för mer publik på raderna närmast planen.

Globenarenorna får därmed behålla en av sina viktigaste hyresgäster. Hammarby kommer, enligt Sportbladets kalkyler, att tjäna 20 miljoner kronor på bygget. Sex miljoners överskott varje säsong i fem år - förutsatt att det blir fullsatt varje match.

- Det här är inte sämre ekonomiskt än att spela på Råsunda, sa Hammarbys vd Henrik Appelqvist till Sportbladet när planerna på nya Söderstadion offentliggjordes i förra veckan.

För Hammarbys supportrar är ombyggnaden en solskenshistoria.

- Fantastiskt. En mycket bra lösning. Söderstadion är ju mytomspunnen och nu blir det förhoppningsvis bättre drag. Visionen är att halva motståndarlaget ska vända i gången och inte våga gå ut på mattan, säger Bajen Fans ordförande Magnus Wilhelmsson.

Söderstadion

Bajens klipp - tjänar sex milj/säsong

Magnus Helander