...och här alla 13 utmanare till MFF

FOTBOLL

Malmö FF har ett superlag till nästa års allsvenska. Men de andra lagen är redo att utmana Sveriges motsvarighet till Real Madrid.

Sportbladets Stefan Alfelt har rankat samtliga lag som utmanar MFF. Vi frågade även en profil i respektive lag:

1. Är du imponerad av MFF:s trupp?

2. Vilket lag kan utmana om guldet?

2. DJURGÅRDEN

Placering i fjol: 1.

Kommentar: Kim Källström är en tung förlust utan några som helst anspelningar på Rennes bantningskrav. Men även utan de senaste årens spelmotor är Zoran Lukics trupp relativt komplett med absoluta toppar som Andreas Isaksson och Andreas Johansson. Agbar Barsom fyller inte luckan efter Källström men mildrar förlusten betydligt.

Markus Karlsson:

1) De blir favoriter i varje fall.

2) Vi och AIK lär utmana.

3. HAMMARBY

Placering 2003: 2.

Kommentar: Anders Linderoth har en fin känsla för nyförvärv. Danske Nichlas Hindsberg kan mycket väl bli spelaren som lyfter Bajens offensiv det snäpp som är ett måste för att laget ska bli en guldkandidat. Tvingas Kennedy Bakircioglü att skjuta på sin dröm om spel i utlandet har Hammarby dessutom fått välbehövlig bredd.

Max von Schlebrügge:

1) Vem är inte det?

2) Man var impad av Malmös trupp förra året. Och då gick det ju bra – för oss alltså. (skratt)

4. IFK GÖTEBORG

Placering 2003: 7.

Kommentar: Starkt lagbygge som med Peter Ijeh på topp kan få de extrapoäng som Bosse Johanssons Blåvitt inte fick i år på grund av i straffområdet för tama anfallsspelare. Nyckeln till effektivt anfallsspel är att klubben får behålla spelmotorn Martin Ericsson. Utan honom får Bosse Johansson svårt att fullfölja sin offensiva spelidé.

Jonas Henriksson:

1) Nej, det är jag inte. Men det är kul att bra fotbollsspelare stannar i Sverige.

2) Det finns flera stycken. Jag hoppas att vi blir ett av dem.

5. AIK

Placering 2003: 5.

Kommentar: Med en frisk Andreas Andersson är AIK en tänkbar toppkandidat – men utan honom finns risken för en ny ojämn säsong. Inget av nyförvärven är en given kompetenshöjare i en start-elva. Derek Boateng måste höja sig flera snäpp och bli den toppspelare han lanserades som för att förlusten av Ishizaki ska kompenseras.

Håkan Svensson:

1) Ja, på pappret ser det bra ut. Men det är alltid en chansning med värvningar, det hjälper inte allt med bra namn. Men Tom Prahl är målmedveten och det passar nog honom att ha en trupp med stort urval.

2) Visst blir MFF ett topplag, men vem som tar hem guldet är alldeles för tidigt att spekulera i. Vi ska förhoppningsvis vara ett av lagen som slåss om det. Sen har ju inte alla lag värvat klart än.

6. LANDSKRONA

Placering 2003: 11.

Kommentar: Tappade Alexander Farnerud men fick färdige Jörgen Pettersson och intressante landslagsmannen Antti Okkonen i stället. Är fortfarande ett mycket talangfullt lag som väntar på ett resultatmässigt genombrott. Tekniske anfallaren Johan Andersson växte till sig förra säsongen och kan bli årets stora positiva överraskning.

Hasan Cetinkaya:

1) Absolut, det måste man vara. De har ju ett mycket slagkraftigt lag med Afonso och Patrik ”Bjärred” Andersson.

2) Efter den här värvningen är MFF den heta kandidaten. Det är ett starkare lag än Djurgården. Men är det något lag som ska utmana så är det just Djurgården.

7. ÖRGRYTE

Placering 2003: 4.

Kommentar: Afonso flyttar till MFF men största förlusten hittills är tränaren Erik Hamrén, även om han lämnar efter sig både bredd och en intressant mixad trupp. Ekonomin tillåter inte några namnkunniga förstärkningar men det finns talanger beredda att ta ett steg till. Typ Boyd Mwila och Robin Ganemyr.

Dick Last:

1) Nja, MFF har alltid haft en bra trupp. De skulle ju utmana Dif förra året men något gick tydligen fel. Att Afonso gick till MFF var inget större uppköp. Då kunde han lika gärna stannat hos oss.

2) Nu när Kim Källström lämnat Djurgården blir ju Malmö favorit. Det är lite upp till bevis för dem.

8. ÖREBRO

Placering 2003: 8.

Kommentar: Har än så länge inte värvat så att förstaelvan ser ut att ha förstärkts men det behövs kanske inte heller. ÖSK hade nästan osannolikt dålig utdelning på sina chanser i flera av årets matcher. Lossnar målskyttet slipper tränaren Stefan Lundin och hans spelare också det envisa tjatet om tråkig fotboll.

Mikael Danielson:

1) Visst. De har visat handlingskraft genom att värva allsvenskans hetaste spelare – och så får de Patrik Andersson på köpet.

2) Det är många år man sagt ”oj, vilken trupp AIK haft” för att ta ett exempel. Men det kommer att krävas en hel del jobb i försvaret för att täcka upp för Skoog, Afonso, Sypniewski och Grahn. Det blir intressant att se hur de klarar den biten. Djurgården, AIK och Helsingborg är de främsta utmanarna.

9. HELSINGBORG

Placering 2003: 8.

Kommentar: Kommer att få lita till att en rad unga talanger får sina stora genombrott den här säsongen för att det inte ska bli tal om tung bottenstrid. Mittfältet kan bli snudd på rena juniorlinjen med 21-årige Eldin Karisik som motor. Kanske tar även lillebror Fahrudin plats. Försvarsjätten Jesper Jansson och målspottaren Gustaf Andersson får tungt ansvar.

Jesper Jansson:

1) Ja, det måste jag säga. Speciellt offensivt.

2) Det ser väldigt bra ut för dem. Vi var ju och ryckte i Afonso så det var synd att han inte skrev på för oss i stället.

10. ELFSBORG

Placering 2003: 10.

Kommentar: Med tanke på de offensiva kvaliteterna som finns i truppen presterades en märkligt tam anfallsfotboll i år. Snabbe Lasse Nilsson får nästa år förtroende från start vilket bör bli positivt både för honom och laget. Daniel Alexandersson är ett intressant nyförvärv. Niclas lillebror kan vara mogen för ett genombrott.

Johan Wiland:

1) Det måste man vara. De har ju skaffat hyfsad spelare inför detta året också.

2) Svårt att säga, det är inget lag som är så namnkunnigt som Malmö. Men Djurgården lär nog utmana trots att de tappat Kim Källström.

11. HALMSTAD

Placering 2003: 9.

Kommentar: Det är svårt att se vad årets genomklappning berodde på förutom Sypniewskis plötsliga droppande i effektivitet. När nu Igor flyttat till MFF ser det tunt ut. Ersättaren Markus Rosenberg fick många chanser i MFF utan att ta dem. Frågan är också hur Jonas Therns avhopp påverkat spelarna?

Tommy Jönsson:

1) De har gjort bra värvningar. Många etablerade namn.

2) De kommer att vara favoriter men de har en lång väg att vandra. Vi hoppas förstås att vara med och slåss om guldet. Men vi måste hitta en forward till.

12. KALMAR

Placering. 2003: 1 i superettan.

Kommentar: Jojo-åkandet mellan allsvenskan och superettan har åtminstone gett de flesta spelarna i den ganska tunna truppen allsvensk rutin. Brassarna Dudu och Daniel Mendes var spännande och roliga att se i super-ettan men är ännu inte klara för fortsättning i allsvenskan. Skadeläget kommer att bli mycket avgörande för hur det ska gå.

Lucas Nilsson:

1) Den var imponerande även förra året. Sen gäller det att få ihop det, de lyckades inte med det i år tycker jag.

2) Djurgården och AIK.

13. SUNDSVALL

Placering 2003: 12.

Kommentar: Klarade sig kvar via kval efter en miserabel säsong där tippad toppplats blev en kamp för existensen. Truppen ser inte ut att bli bättre nästa år. Frågorna är många inför nästa säsong. Återvanns självförtroendet i det lyckade kvalspelet? Var det ett mellanår för flera av de etablerade spelarna? Saknas inte Tom Kåre Staurvik ganska mycket?

Cain Dotson:

1) Ha, ha, jo, det är jag väl. Ser man det bara sportsligt så är det en bra trupp, precis som Djurgården och Göteborg. Det bottnar mycket i ekonomi. Många andra klubbar har inte de resurserna.

2) Gif Sundsvall. Titta 10–15 år tillbaka i tiden så ser man att det är ekonomin som styr allsvenskan. Ska man kunna konkurrera om topplaceringarna måste man omsätta över 40 miljoner. Vi är inte riktigt där än, men det går åt rätt håll.

14. TRELLEBORG

Placering 2003: 2 i superettan.

Kommentar: Glöm Tjongavallen. TFF spelade en positiv 4–3–3-fotboll med offensiv inriktning i superettan med 63 gjorda mål (flest i serien). Men just offensivlusten kan bli ett problem i allsvenskan där motståndet blir så mycket bättre. Farnerudkopian Kristian Haynes kan bli en positiv överraskning för många.

Eric Fichbein:

1) Jag är mycket imponerad. Men truppen är nästan för bred för allsvenskan. Det blir för bra spelare i B-lagsserien, men de vet väl vad de gör.

2) Malmö kom bara trea förra året. De ska utmana Djurgården och Hammarby. Av någon konstig anledning får de inte till de i MFF trots nästan obegränsade resurser. Kul att de gör ett nytt försök.

Kommentar: Stefan Alfelt

Enkät: Johan Sjöblom

ARTIKELN HANDLAR OM