Alla stjärnor passar in - utom Afonso

FOTBOLL

MALMÖ

Real Madrid är en tung jämförelse men ritar jag kryss, ringar och pilar på en taktikmall hittar jag hur många varianter som helst för Tom Prahl att kombinera ihop ett guldvinnande MFF.

Den ende som jag inte riktigt får att passa in i ett traditionellt Prahlspel är det senaste supernyförvärvet Afonso Alves.

Min omedelbara reflektion på nyheten att Afonso skrivit på för fyra år är att MFF 2004 bör spela med tre backar, fem mittfältare och två i kedjan. Något annat sätt att fullt ut utnyttja truppens enorma offensiva krafter finns knappast.

En trebackslinje är dessutom inte onaturlig med tanke på att Patrik Andersson blir försvarets nye dirigent. Han har erfarenhet från sånt spel på allra högsta nivå med Bayern Münchens Champions Leaguevinnande lag och är skadefri fortfarande en kapacitet skyhögt över normal allsvensk klass.

Med Jon Inge Höiland och Olof Persson som markeringsspelare skulle MFF kunna ställa upp med ett femmannamittfält typ detta räknat från höger yttermittfältare: Andreas Yngvesson, Afonso Alves, Thomas Olsson, Tobias Grahn, Joseph Elanga.

Yngvesson/Elanga orkar

Fem spelare vars största kvaliteter är deras offensiva skicklighet men både Yngvesson och Elanga har arbetskapacitet nog för att klara det i femmannaspelet för kantspelare så jobbiga dubbelarbete som krävs för att vara effektiv i två riktningar. Matias Concha är ett fullgott alternativ på högerkanten. Såväl på backen som i mittfältet.

Mittmittfältaren Olsson kan ersättas av Hasse Mattisson eller Jon Jönsson om det behövs en mer defensiv kraft i mitten.

Med de bollsäkra anfallarna Igor Sypniewski och Niklas Skoog tror jag att det blir ganska tungt att möta ett 3-5-2-spelande MFF. Som jag ser det är det få lag i allsvenskan som skulle orka sätta press på ett så offensivt och tempostarkt manskap. Ungefär som lagen i Spanien för det mesta tvingas att ge sig inför Real Madrids sammanlagda bollskicklighet.

Om Tom Prahl däremot väljer att behålla sin raka fyrbackslinje tvingas han att kompromissa med flera spelares kvaliteter.

Tobias Grahn fastnar i den roll han inte gillar i stället för att utveckla styrkan som djupledslöpare med förmåga att utmana med ett register större än kantspel ger utrymme för.

Bjärred EM-aktuell

Afonso deltar inte speciellt aktivt i förvarsarbetet och håller ett med tanke på hans effektivitet märkligt lågt tempo överhuvudtaget. Ska Afonso vara en av fyra på mittfältet måste han backas upp av en renodlad defensivspelare i mitten och då försvinner förmodligen årets spelmotor Thomas Olsson ur startelvan.

En hemvändare av Patrik Anderssons kvalitet har allsvenskan inte sett på mycket länge.

Det handlar inte om en trött föredetting som tänker plocka ut några sista kronor innan han lägger skorna på hyllan. Patrik Andersson kommer hem för att skaka av sig besvikelsen som de skadefyllda säsongerna i Barcelona blev. Medlet för det är att leda Malmö till ett allsvenskt guld vilket Patrik aldrig hann vinna med MFF innan han blev utlandsproffs för elva år sen. Utan nya skador blir Patrik Andersson förmodligen så dominerande i allsvenskan att det blir svårt för Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck att inte erbjuda honom en ny chans i landslaget.

Patriks ledaregenskaper kan även drabba Daniel Majstorovic som varit ledaren i MFF:s försvar de senaste åren. I år har Olof Persson överglänst Maestro.

Malmös satsning är imponerande även om jag inte är övertygad om att Igor Sypniewski är en förstärkning i jämförelse med att man förlorar Peter Ijeh. Ijeh gjorde trots allt 34 mål på 30 matcher de två senaste säsongerna.

Sypniewski gjorde tio på 21 matcher för Halmstad i år. Kritiserade Ijeh gjorde lika många på fyra färre matcher den här säsongen då han i många supportrars ögon förvandlades från en ljusblå Jesus till en Judas i ängladräkt.

Fler anfallare?

Tom Prahl annonserar att MFF behöver ytterligare en ung duktig anfallare för att truppen ska bli komplett. Låter i mina öron som att något mer är på gång. Därför att det sannerligen finns alternativ till Sypniewski och Skoog redan nu. Andreas Yngvesson, Tobias Grahn och Afonso Alves har alla varit mycket framgångsrika som toppforwards.

Bli sen inte förvånade om ytterligare en hemvändare med ambition att ta sig tillbaka till landslaget blir klar under våren. Patriks lillebror Daniel Andersson väntar bara på att hans ekonomiska fordringar ska säkras i Italien. När pengarna finns på det Anderssonska bankkontot packas flyttlasset.

Så kan Malmös drömelva se ut nästa år

Längre ned på sidan – så kan Malmö FF:s superlag se ut nästa år.

Stefan Alfelt