Markstedt: Jag är ingen svikare

Bajen-spelaren rasar mot Listons anklagelser

1 av 2 | Foto: LINDA NAESFELDT
Oslo i natt Peter Markstedt byter huvudstad. Hammarbyaren som alla trodde var klar för Västerås hamnar i stället i Lyn. "För mig är det en gåta att jag utmålats som en svikare", säger han.
FOTBOLL

Det kan ha varit årets blåsning. I går skrev Peter Markstedt, 31, på för norska Lyn - mitt framför näsan på Västerås.

- För mig är det en gåta att jag utmålats som en svikare, säger han.

På en presskonferens i mitten av december presenterades Peter Markstedt som Västerås nye frälsare. Den förre Hammarbyforwarden skulle bli hörnstenen i VSK:s satsning mot allsvenskan. Markstedt skulle kampera ihop med Stefan Bärlin på topp - och samtidigt biträda tränaren Lennart "Liston" Söderberg.

Men förhandlingarna mellan Västerås och Hammarby var långt ifrån klara.

- På presskonferensen poängterade vi att klubbarna ännu inte var överens. Jag sa till VSK redan från början att de måste lösa det här med Hammarby. Men de kunde inte ge mig något datum när det skulle bli klart, och det var därför det blev så här.

"VSK önskade lycka till"

I går skrev han ett tvåårskontrakt med osloklubben. Norrmännens bud föll både Markstedt och Hammarby bättre i smaken.

- När jag åkte till Oslo för att göra klart med Lyn kände jag VSK:s fulla stöd. De önskade mig lycka till, säger Markstedt.

Vad lockar dig till Norge?

- Lyn satsar på att bli Norges bästa lag. I laget finns bland annat Thomas Lagerlöf. De har också gjort klart med Brages Colo Halit. Och sen är dessutom Oslo en fin och trevlig stad.

Och bättre betalt?

- Ja, Lyn betalar bättre än VSK. Men det här handlar inte om pengar. I så fall hade jag ju tackat ja till Århus anbud tidigare i höstas.

Nygamle VSK-tränaren Lennart "Liston" Söderberg anser dock att Markstedt svikit klubben.

- Jag fattar inte vad som fallit i skallen på honom. Det måste vara pengarna. Han deklarerade ju sitt hjärta för klubben på presskonferensen, säger "Liston" till TV 4-sporten.

Har du svikit VSK?

- Nej, verkligen inte. Alla i VSK har vetat om det här i en vecka. För mig är det en gåta att jag utmålats som en svikare, säger Peter Markstedt.

"Kovändning av Bajen"

Och han får medhåll av Västerås ordförande Birger Jonsson, som igår kväll satt i krismöte med övriga styrelsemedlemmar.

- Problemet är att vi inte lyckades komma överens med Hammarby. Bajen gjorde en kovändning och ville inte förhandla med oss mer när Lyn kom in i bilden, säger Birger Jonsson.

Hammarby är tillfreds med uppgörelsen.

- Vi måste primärt se till Hammarbys bästa och därför passade Lyn bäst. Huvudsaken är att Hammarby och Peter blir nöjda. Uppgörelsen är bra, även om den inte är helt klar än, säger Hammarbys vd Henrik Appelqvist.

Magnus Helander