Vinter i Malmö

Stefan Alfelt: …men det kändes som Sydeuropa

FOTBOLL

MALMÖ

Vinter i Malmö. Man ska ha upplevt det för att förstå. Jag tar cykeln till kombihallen i regnet, öppnar den breda bruna dörren på gaveln och stiger rätt in i ett stekhett Sydeuropa!

Patrik Andersson tränar och 1200 fans som står tätt packade längs väggarna njuter och applåderar.

Klockan är lite efter tre en vardag och runt omkring en hör man diskussioner om fakturor och leveranser. Mobiltelefonen är en välsignelse för den som vill smita från sitt jobb utan att egentligen göra det.

"Vi har lidit i 15 år. Led oss till guldet, Patrik", uppmanar en tio meter lång banderoll skapad bara för detta träningspass.

En annan banderoll med ett icke refererbart meddelande till "svikaren" Matias Concha försvann tack och lov efter bara några sekunder. Hat mot spelare som lämnar klubbar gynnar aldrig klubben man älskar.

Bovar Karim misshandlades enligt hans uppgift av män i MFF-halsdukar vilket inte är ett bevis för att det var supportrar som stod för brottet. Polisen får utreda den egentliga orsaken.

Laget - inte klubben

När jag intervjuade Tom Prahl för en tid sen sa han angående Peter Ijehs flytt till IFK Göteborg, som rört upp väldigt heta känslor i Malmö:

- Klubbkänsla får mer och mer ersättas med lagkänsla där man är lojal mot laget man spelar i. Spelaren är lojal mot laget och sen ser han om sitt hus.

Concha har all rätt att flytta när hans kontrakt går ut oavsett om det handlar om att han tror sig få mer speltid eller faktiskt får ett fetare lönekuvert. Malmös fans bör kunna stå över såna svikardiskussioner just nu.

Med Bjärred tillbaka har MFF fått en ledargestalt som kan leda det inköpta stjärnlaget till det efterlängtade guldet.

- Den störste genom tiderna vänder hem, sa MFF:s ordförande Bengt Madsen och omedelbart tänkte jag såklart att beslå honom med namn som Bosse Larsson, Kjell Rosén (framförallt Rosén), Ingemar Erlandsson, Robert Prytz med många fler.

Bjärred är störst

Sen tänkte jag efter några sekunder och insåg att Madsén nog har rätt om MFF:s många historiska stjärnspelare.

Bjärred har VM-brons och EM-brons i den moderna mer konkurrensutsatta tiden. Han sköt Bayern München till guld i Bundesliga och han vann Champions League. Sen köptes han till Barcelona som bara köper de allra största namnen i Europa.

Patrik Andersson är Malmö FF:s störste spelare genom tiderna och han vänder tillbaka bara 32 år gammal, eller rättare sagt 32 år ung. Det är oerhört mycket större än man som a-vadådå?-malmöit egentligen tror sig tycka att det är.

Stressfraktur för Olsson

Thomas Olsson fick ett dystert besked i går. Stressfraktur i vaden. Borta i fyra till sex veckor. En spelmotor borta på vägen mot Tom Prahls färdiga lagbygge.

Igor Sypniewski fastnade i konstgräset och la tyngden över höger vrist så att han fick avbryta träningen i går. Omedelbar kylning och tejpning ska innebära att det inte behöver bli mer än ett par dagars vila för polacken.

Sypniewski var på ett strålande humör trots skadan. Han sträckte fram högernäven direkt när jag kom för att fråga om läget och visade då prov på sina nya svenskkunskaper:

- Gomorron, sa Igor.

Klockan var strax efter halv fem.

På eftermiddagen.

Stefan Alfelt