- Städa bort skulderna HIF

Allsvenska klubbar rasar mot skåningarnas köpcirkus

FOTBOLL

2003 hade Helsingborgs IF 59 miljoner kronor i skulder.

Ett år senare har klubben värvat sex spelare för tio miljoner kronor.

- Det känns märkligt. Varför klev inte de privata finansiärerna in i klubben förra året? säger Rickard Tallén, ordförande i Hammarby.

Foto: Bildbyrån
Atiba Hutchinson – ett av skuldtyngda Helsingborgs nyförvärv.

17-årige Samuel Barlay från Sierra Leone kan bli nyförvärv nummer sju hos Helsingborgs IF om supertalangen får ett visum av migrationsverket.

HIF:s värvningar de senaste veckorna har förvånat Fotbolls-sverige.

För ett år sedan var klubben nära konkurs och klarade elitlicensen först efter ett kapitaltillskott från kommunen och banker på 25 miljoner kronor.

Nu har HIF värvat sex spelare, bland annat Atiba Hutchinson, Peter Graulund och Claudinei Resende, för uppskattningsvis totalt tio miljoner kronor tack vare externa finansiärer.

"Otroligt efter förra året"

- Jag tycker det är helt otroligt efter vad som hände förra året. Det vi ser nu är ett bevis på att det finns väldigt kreativa människor i Helsingborg, säger Kalmar FF:s ordförande Ronny Nilsson syrligt.

Sportbladet har ringt runt bland allsvenska klubbledare och de är splittrade - de som gratulerar den nya styrelsen i HIF och de som starkt ifrågasätter det som genomförs.

- Först ska Helsingborg städa bort de skulder man har. Jag tycker kommunen borde öka trycket på klubben för att de ska betala tillbaka, säger Per-Anders Abrahamsson, ordförande i Trelleborg.

Landskrona Bois ordförande Kenneth Håkansson undrar vem det är som bestämmer i slutändan i Helsingborgs IF.

- När klubbens ekonomi inte räcker till längre så skaffar man externa finansiärer. Vad händer då med föreningens integritet? undrar han.

"Inga problem"

Andra gratulerar nya HIF-ledningen för väl utfört arbete.

- Om de skaffar pengar på ett annat sätt är det väl upp till dem? Sköts allt på rätt sätt och de uppfyller reglerna för elitlicensen har jag inget problem med att Helsingborg värvar spelare, säger Djurgårdens ordförande Bo Lundquist.

Samtidigt har Helsingborgs ordförande Sten-Inge Fredin förståelse för att många är förvånande.

- Visst, det är ju en enorm svängning på åtta månader. Men de som tvivlar på om det gått rätt till är välkomna att ringa mig.

Varför betalar ni inte av alla skulder istället för att värva nya spelare?

- Vi betalar våra skulder enligt alla tidsplaner, till och med snabbare. Nyförvärven gör det möjligt för oss att dra in större intäkter och betala av skulderna i ytterligare högre tempo, säger han.

Vem har beslutanderätt om era nyförvärv?

- Klubben helt och hållet. Vårt upplägg liknar Djurgårdens i stora delar, men hos oss är det HIF som till 100 procent bestämmer när och om en spelare ska säljas. Vid en försäljning av spelarna som finansierats utifrån kan klubben räkna med att få cirka 20 procent av försäljningssumman.

- Vi kan bara tacka och ta emot att Helsingborgs IF har enskilda supportrar som är beredda att satsa privata pengar på det här sättet, säger Sten-Inge Fredin.

Helsingborg har 51 miljoner i skulder

Klubbens sex nyförvärv

Kan bli klar

Michael Wagner