Årets näst bästa värvning i allsvenskan

Robert Laul: Niclas skulle fortfarande tillföra mycket i landslaget

FOTBOLL

En föredetting som ska fylla 33 med karriärens bästa år bakom sig. Visst går det att hitta invändningar mot IFK Göteborgs senaste värvning.

Men de positiva aspekterna är betydligt fler.

I Niclas Alexandersson får Blåvitt en spelare som alla gånger väger upp förlusten av Martin Ericsson.

Årets allsvenska värvning efter Patrik "Bjärred" Andersson.

Efter sju säsonger och närmare 150 matcher i Premier League gör Niclas Alexandersson, 32, comeback i IFK Göteborg, klubben han lämnade 1997 efter två framgångsrika år.

Han blir en i raden av svenska utlandssproffs som återvänder till årets allsvenska, i dignitet än så länge bara överträffad av Malmös Patrik "Bjärred" Andersson.

Med sina 68 A-landskamper samt EM- och VM-slutspel är Niclas Alexandersson en av de mest rutinerade svenska fotbollsspelare som fortfarande är aktiv.

Naturligtvis blir det en jätteförstärkning för IFK Göteborg och bara att lyfta på hatten för klubbdirektör Persson och ordförande Halse som lyckats signa "Alex" för två och ett halvt år.

Många kommer säkert att invända mot åldern. Niclas fyller 33 i december och har karriärens bästa år bakom sig.

Men resonemanget haltar.

Har en utmärkt fysik

Niclas är vad man skulle kunna kalla "ung i kroppen". Tack vare pappa Lennarts (som är med i Göteborg och hjälper till vid kontraktsskrivningen) och Mamma Ullas goda gener väger han inte mer än 70 kilo fördelat på de 180 centimeterna. Karriären har inte innehållit några allvarligare skador och rapporter från England vittnar om en utmärkt fysik.

Glöm inte Stefan Rehn som gjorde en synnerligen lyckad allsvensk comeback, 34 år gammal.

Talade med en känd landslagsspelare för en tid sedan, av en tillfällighet kom vi in på Alexandersson. Spelaren öste beröm över Niclas och var övertygad om att han fortfarande skulle tillföra mycket i ett svensk landslag.

Positionsmässigt är Alexandersson tätt förknippad med en plats till höger på mittfältet. Jag kan tänka mig att Niclas och tränaren Bosse Johansson har helt andra planer. Niclas med sitt utmärkta spelsinne lär testas i en central roll bredvid/framför Håkan Mild, som ersättare för Martin Ericsson. Därmed får man behålla Jonas Henriksson till höger.

IFK får ett spännande lag

IFK Göteborg får med Niclas Alexandersson ett spännande lag och lär finnas med "där uppe". Fortfarande dock tveksamt om Peter Ijeh blir den guldfrälsare fansen drömmer om. Anfallet får betraktas som relativt svagt trots många forwards.

Enda problemet med Alexanderssons övergång är tidpunkten.

Det är ännu inte klart om Niclas finns med 4 april mot Kalmar i premiären. Kontraktet som undertecknades i går gäller från 1 juli då Niclas blir fri från Everton.

Det bästa vore naturligtvis om Niclas blev spelklar direkt men frågetecknen är fortfarande många.

Alternativen är:

Att Everton släpper honom gratis.

Att Niclas avstår fyra månadslöner (omkring tre miljoner kronor).

Att Blåvitt betalar för att få honom till april.

Att Everton skulle släppa Alexandersson gratis har hittills inte verkat aktuellt. Även om han i dagsläget är långt från startelvan är det en spelare som managern David Moyes snabbt kan få stort behov av. Med sin långa karriär och breda erfarenhet är Alexandersson en perfekt reserv. Han ger dessutom alltid allt på varje träning och är en omtyckt ledargestalt som spelar 90 minuter i B-laget varje vecka utan att klaga.

Själv vore Niclas dum om han avstod miljonerna, de sista hans fotbollskarriär lär ge.

Återstår så det tredje alternativet. Det går säkert att hitta en hyfsat billig mellanväg.

Agera, Blåvitt!

Robert Laul