Tittut – här är frälsaren

Alex: Det ska bli kul att bli betydelsefull

FOTBOLL

GÖTEBORG

Han har inte en enda minuts spel med Evertons A-lag den här säsongen.

Så nu längtar Niclas Alexandersson, 32, till IFK Göteborg.

– Det ska bli kul att få spela i ett lag där man är betydelsefull igen, säger han.

Foto: Bildbyrån
Nicklas Alexandersson.

Mittfältaren är garanterat spelklar för IFK Göteborg från 1 juli för då har hans kontrakt med Liverpoolklubben gått ut.

IFK Göteborgs och Niclas Alexanderssons förhoppning är att han ska bli spelklar ännu tidigare, berättade han i går när han presenterades vid en presskonferens på Kamratgården i Göteborg.

– Jag är beredd att dra mitt strå till stacken och avstå lön om Everton släpper mig tidigare, säger han. I slutändan är det en förhandling mellan klubben och mig.

Att IFK Göteborg, med en ansträngd ekonomi, ska gå in och betala en mellanskillnad för att få hem Alexandersson tidigare är knappast troligt.

– Spelarna i England tjänar så stora summor så det vi skulle kunna bidra med inte har någon betydelse, säger klubbdirektören Mats Persson.

”Jag är i bra form”

Frågan är vad det är för spelare som IFK Göteborg får hem.

– Svårt att säga hur formen är eftersom jag inte spelat något i Premier League den här säsongen, säger Alexandersson. Men Evertons uppställning i B-lags-matcherna håller bra standard. Det brukar vara fem, sex spelare med landslags-meriter.

Vad säger du till dem som anser dig vara en föredetting?

– Det är min uppgift att motbevisa det. Att visa att de har fel. Rent fysiskt är jag i väldigt bra form. Jag tror jag behöver ett par matcher, men sedan ska jag kunna hålla en bra standard.

Att det till slut blev klart med IFK Göteborg kom inte som någon överraskning.

Tillsammans med hustrun Frida och barnen Tilda, 4, och Noah, 2,5 år, ska Niclas Alexandersson bygga hus i Långedrag, väster om Göteborg.

– Det är en kombination av sportsliga och sociala skäl som gör att jag flyttar hem.

Vill få bra avslutning

Återvänder du till allsvenskan för att varva ner?

– Absolut inte. Jag är mer motiverad nu än om jag hade spelat hela tiden med Everton. Jag vill få en fotbollsmässig bra avslutning på karriären.

Var i laget vill du spela?

– Senast i Blåvitt så spelade jag en del i mitten och jag kan tänka mig den rollen igen. Det finns trots allt inte så många yttermittfältare i min ålder i världen. Men jag har inte pratat något med Bosse Johansson om det här.

Så sent som i VM 2002 var Alexandersson en av landslagshjältarna när han gjorde 1–1-målet mot England.

– Landslaget är inget jag funderat på under det senaste året när jag fått så lite speltid i Everton. Jag har spelat med landslaget i nära tio år, det kanske räcker. Därmed inte sagt att jag inte finns till förfogande om jag kommer hem och det går väldigt bra i allsvenskan, säger Niclas Alexandersson.

HBK aldrig aktuellt

Både Elfsborg och Örgryte var också intresserade, dock inte hans förra klubb Halmstad.

– Det var aldrig aktuellt med HBK eftersom vi ville bosätta oss i Göteborg, säger han. I Elfsborg finns brorsan (Daniel) och från Öishåll tryckte Marcus Allbäck på. Men med all respekt för de klubbarna, för mig var det otänkbart att spela någon annanstans än med IFK Göteborg. Trots att jag bara var här två säsonger innan jag blev proffs så har vi alltid haft en bra kontakt.

Vad hoppas du av Blåvitt 2003?

– Att vi ska vara med och slåss i toppen och att jag kan tillföra något, både som spelare och med en del rutin.

Michael Wagner