Skyttekung på väg till Bajen

Siljak: Jag kommer gärna tillbaka

FOTBOLL

EM-kvalskyttekungen Ermin Siljak, 32, kan göra comeback i Hammarby.

En affär var på gång under januari men sprack nyligen.

– Jag kommer gärna tillbaka till Hammarby men just nu var det inte möjligt, säger Ermin till Sportbladet.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
GRÖNVIT IGEN? Sedan slovenen Ermin Siljak lämnade Hammarby 2001 har han gjort succé. Bland annat blev han hela EM-kvalets skyttekung. Nu kan han vara på väg tillbaka till Bajen.

Förre Hammarby-spelaren Ermin Siljak presenterade sig för den breda fotbollspubliken under EM-kvalet där han blev skyttekung med åtta mål. Siljak var ytterst nära att skjuta Slovenien till EM i Portugal men laget föll efter ett dramatiskt play off mot Kroatien.

Hösten 2001 spelade Siljak för Hammarby. Han var då ett okänt namn och fick inte mycket speltid av tränaren Sören Cratz. Senare hamnade den 32-årige anfallaren i Kina där han representerar regerande mästarna Dalian Shide. Kontraktet sträcker sig till slutet av 2005.

Nya kinesiska regler har gjort Siljak aktuell för Hammarby på nytt. Lagen i den kinesiska högstaligan får från och med årets säsong bara ha tre utländska spelare i truppen, varav två på planen samtidigt (mot tidigare fyra/tre).

Det har gjort Siljaks framtid i klubben osäker.

Trivdes i Stockholm

Enligt uppgifter till Sportbladet undersökte Hammarby under januari möjligheten att lösa Siljak. Affären tycktes möjlig till bara för några dagar sedan men sprack av ekonomiska orsaker.

– I slutändan handlar det alltid om pengar och jag har ett mycket bra avtal här i Kina, säger Ermin till Sportbladet, men tillägger att det fortfarande kan bli aktuellt med en comeback på Söderstadion.

– Jag vet att Hammarby är intresserade men just nu var det inte möjligt. Vi får se vad som händer i framtiden. Jag kommer väldigt gärna tillbaka. Jag trivdes fantastiskt bra i Stockholm, speciellt med lagkamraterna. Min flickvän tyckte att staden var underbar. Hon sa att det var precis som hemma i Slovenien, säger Siljak och låter lyrisk i sin beskrivning av tiden i Hammarby som inte var lyckad rent sportsligt.

Får vi se dig i Hammarby till sommaren?

– I fotboll kan allt hända och i bland går det fort, säger Siljak med ett skratt.

”Vi letar anfallare”

Henrik Appelqvist vill inte kommentera Sportbladets uppgifter men säger:

– Vi letar efter ytterligare en anfallare, det är ingen hemlighet.

Är Ermin Siljak aktuell?

– Vi är alltid intresserade av bra spelare och till den kategorin får Ermin räknas. Han hade en fantastik fjolårssäsong, säger Henrik Appelqvist.

HAR SPELAT I SEX LÄNDER

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM