Här är hemlige HIF-miljonären

Bengt Adolfsson: Det finns alltid de som vill misstänkliggöra andra

FOTBOLL

Här är Helsingborgs IF:s okände finansiär och mångmiljonär.

Han är doldisen bakom klubbens ekonomiska vändning och de senaste nyförvärven.

I går kritiserades HIF:s riskkapitalbolag av flera allsvenska klubbar.

- Det finns alltid de som vill misstänkliggöra andra, säger Bengt Adolfsson, 54.

Foto: ROLAND STREGFELT
Stenrik och fotbollstokig Bengt Adolfsson är doldisen bakom Helsingborgs ekonomiska vändning och nyförvärv. Och han har pengar, mycket pengar. Strax före jul sålde han aktier till ett värde av 471 miljoner kronor.

Med hjälp av Bengt Adolfssons privata förmögenhet och väldokumenterade företagskunskaper är Helsingborgs IF var på väg att på allvar utmana Djurgården och Malmö FF om både SM-guld och den ekonomiska tätpositionen i svensk fotboll.

När Sportbladet till slut får tag i Adolfsson vill han inte gärna prata om sin egen roll.

- Vi håller på att bilda ett riskkapitalbolag. Det är inga konstigheter. Alla pusselbitar ska på plats. Rent ekonomiskt är det inga problem. Men helst vill jag inte kommentera innan vi har mer information, säger han.

Det var i maj förra året som han föreslogs som styrelseledamot i HIF när klubben befann sig ytterst nära konkurs.

- Jag har ett långt förflutet inom affärsvärlden och industrin. Det var på den vägen som jag blev ombedd av valberedningen att ställa upp. De ville väl att jag skulle bidra med min eventuella kompetens, säger Adolfsson blygsamt.

Han gjorde vinst på Santos

Han hade redan varit involverad i HIF vid värvningen av brassen Alvaro Santos ett par år tidigare. Adolfsson finansierade köpet och gjorde en vinst när Santos såldes till FC Köpenhamn i somras.

- Det blev ett överskott för mig. Men det väsentliga var att jag bara tog en liten del av vinsten. Klubben fick det mesta och de pengarna användes till att amortera av skulderna, bland annat pengarna från kommunen, säger Bengt Adolfsson och tillägger:

- Man går inte in och investerar i fotbollsspelare för att tro att man ska bli en förmögen människa. Man gör det för att det är kul.

Men en granskning visar att goda affärer är ett kännemärke för Bengt Adolfsson.

1939 startade Hilding Andersson ett möbelsnickeri i Bjärnum, Skåne.

Företaget, Hilding Anders, växte och specialiserade sig på sängtillverkning. På 1970-talet började Bengt Adolfsson på företaget och genomförde flera lyckade affärer.

Ett par år senare gifte han sig med Ann-Charlotte Andersson, barnbarn till företagets grundare.

1987 tog paret över hela Hilding Anders AB, som sedan bara fortsatte att växa och växa.

Med samgåenden och uppköp med hjälp av, notera det, riskkapitalbolag blev Hilding Anders Europas största sängtillverkare.

2002 hade företaget 2200 anställda (400 i Sverige) och omsatte 3,7 miljarder kronor.

Men nyligen lämnade Bengt och Ann-Charlotte Adolfsson familjeföretaget.

- Vi sålde av bolaget precis före jul, säger han.

Tjänade en halv miljard

Familjen Adolfsson ägde då 18,1 procent av företaget som såldes till internationella riskkapitalbolaget Investcorp. Enligt Dagens Industri låg prislappen på 2,6 miljarder kronor.

Om uppgiften i DI stämmer skulle det innebära att familjen Adolfsson andel var värd nära en halv miljard kronor, eller 471 miljoner kronor.

Så den senaste tiden har Bengt Adolfsson istället ägnat en stor del av sin tid åt Helsingborgs IF.

- Fotbollen kommer vara en trevlig hobbysyssla i fortsättningen. Det tar visserligen väldigt mycket tid, men jag kommer fortsätta min yrkeskarriär på annat håll också. Jag har många järn i elden, säger han.

För ett år sedan hade HIF 59 miljoner kronor i skulder.

Ett kapitaltillskott på 25 miljoner kronor från kommunen och tre lokala banker undanröjde konkurshotet och räddade elitlicensen.

Sedan har den nya HIF-ledningen rensat friskt i den lönemässigt dyra delen av spelartruppen och skurit i kostnaderna.

Det kan inte varit alldeles lätt att få rätsida på klubbens ekonomi?

- Nähä, det kan man verkligen inte säga. Vi har sett det här med riskkapitalbolaget som ett sätt i arbetet att vända ekonomin. Arbetsnamnet på bolaget är Spelbolaget, men det är bara för att vi själva ska veta vad vi pratar om.

HIF:s riskkapitalbolag kommer ha ett kapital om 15-20 miljoner kronor till att investera i spelare.

En stor del av de pengarna har redan använts till att värva sex spelare, bland annat danske skyttekungen Peter Graulund, Atiba Hutchinson och Claudinei Resende.

Större hjärta än hjärna

Många hävdar att det är tack vare dig de senaste värvningarna har finansierats?

- Ja, man har väl ett större hjärta än hjärna, kanske. Men man ska inte se det som att jag finansierar någonting här. Det är ett bolag som finansierar och det är ett antal intressenter i bolaget. Det är lite tidigt att nämna någon, vare sig han heter det ena eller det andra.

Du vill inte få för stor del av äran?

- Nej, det är helt ointressant. Vi i styrelsen hoppas hitta en bra konstruktion för HIF:s framtida ekonomi. Vi har ju fått ärva en hel del saker som måste förbättras. Jag kommer vara med i riskbolaget som en av investorerna, helt klart.

Internationellt har kapitalstarka finansiärer förekommit under många år inom fotbollen.

Men med Roman Abramovitjs intåg i Chelsea har begreppet fått en ny innebörd.

Nu har den svenska fotbollen fått sina egna motsvarigheter i Djurgårdens Tommy Jacobson och Helsingborgs Bengt Adolfsson.

Kritikerna menar att fotbollsklubbarna riskerar mycket om finansiärerna plötsligt tappar intresset.

- Det finns alltid de som ska hitta saker för att misstänkliggöra andra. Många av oss har ett genuint idrottsintresse. Det finns en social bit som är oerhört viktig för en stad som Helsingborg. Att vi har ett fint och framgångsrikt fotbollslag som kan stimulera ungdomar att komma in i idrottsrörelsen, säger Bengt Adolfsson.

Vilken är din egen fotbollsbakgrund?

- Ingen alls. Inte mer än att jag tycker att fotboll är fantastisk kul. Det kanske är bra att man inte är expert på fotboll på det sättet. För fotboll på den här nivån är underhållning.

”Spelbolaget” har 15-20 miljoner att värva spelare för

Michael Wagner