Avstår miljonlön för spel i premiär

Everton släpper "Alex" gratis: De vill spara

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Alexandersson och IFK:s ordförande Bengt Halse.
FOTBOLL

Mycket talar för att Niclas Alexandersson ansluter till Blåvitt i god tid före allsvenska premiären.

- Det blir ingen övergångssumma och Everton står inte i vägen om han vill lämna oss tidigare, säger Evertons presschef Mark Rowan till Sportbladet.

I onsdags blev Niclas Alexandersson klar för IFK Göteborg. Men enligt det kontrakt som skrivits ska Niclas anlända först i juli då han blir fri från Everton. Därmed missar "Alex" nio allsvenska matcher.

En långt ifrån idealisk lösning. Ur ett fotbollsperspektiv vore det bästa att Niclas fanns med när allsvenskan startar. Både för honom och IFK Göteborg.

Sportbladet kan nu avslöja att en lösning på problemet är nära. Enligt presschefen Mark Rowan är Everton beredda att släppa Niclas innan kontraktet går ut.

- Everton kommer inte att stå i vägen om Niclas vill lämna oss tidigare, säger Mark Rowan.

Om Niclas lämnar Everton till exempel vid utgången av februari går han miste om fyra månadslöner - mars, april, maj, juni - cirka tre miljoner kronor.

Efter blixtbesöket i Göteborg är han tillbaka i Liverpool och kommer att inleda förhandlingar med Evertons klubbledning om att hitta en ekonomisk lösning.

- Jag är villig att avstå en del av lönen men hur mycket blir en diskussion mellan mig och Everton, säger Niclas.

Blåvitts ordförande Bengt Halse:

- Everton vill spara varje pund de kan och Niclas är jättetänd på att komma redan till våren, det ska nog gå att hitta en lösning. Jag vågar säga att jag i alla fall är lite hoppfull.

Enligt Halse är det inte aktuellt för IFK att gå in med pengar för att kompensera Niclas vid ett lönebortfall.

- Det handlar om sådana summor att vårt bidrag skulle vara som en piss i Mississippi-floden, säger Halse.

Får lön från IFK direkt

Om Niclas hittar en lösning med Everton som innebär att han lämnar klubben före 1 juli kommer han i alla fall att finnas med på IFK:s lönelista direkt.

- Det är redan reglerat i avtalet. Från den dag Niclas ansluter till truppen är han med på vår lönelista, säger klubbdirektören Mats Persson.

De nio matcher han vill spela

Robert Laul