Sluta gnälla på HIF

Stefan Alfelt: De är hedervärda

FOTBOLL

MALMÖ

Tänk att det är så svårt att fatta vad som egentligen är falsk matematik.

Helsingborgs IF var ett konkursbo för åtta månader sen. Nu värvar klubben friskt och konkurrenterna rasar.

Ursäkta, men kan dessa gnällspikar inte skilja på äpplen och päron? Begriper dom ingenting om företagsekonomi? Sitter dom insnöade i en igloo på Grönland?

Externa finansiärer betalar HIF:s värvningar.

Inte den ekonomiskt pinade idrottsföreningen HIF.

- Det känns märkligt. Varför klev inte de privata finansiärerna in i klubben förra året? undrade Hammarbys ordförande Rickard Tallén i gårdagens Sportbladet.

Vad tror du, Tallén? Skulle de som nu investerar pengar i spelare som kan ge en framtida inkomst i retur lika gärna skänkt sina kulor till ett gapande hål skapat av vilt chansande lycksökare?

Skillnad mellan gåva och investering

Skillnaden mellan investering och gåva är himmelsvid och de som nu gått in är affärsmän i första hand. Möjligtvis supportrar i andra.

Kalmar FF:s ordförande Ronny Nilsson hävdar ironiskt att det finns väldigt kreativa mänskor i HIF:s styrelse.

Kreativa mänskor vill väl alla idrottsklubbar ha i sina styrelser?

Trelleborgs Per-Anders Abrahamsson kallade Fifa för en cancersvulst veckan innan Fifas skiljedomstol skulle fatta det slutgiltiga beslutet om TFF:s krav på Juventus om 7,5 miljoner i skadestånd för att Andreas Isaksson hamnade i Djurgården.

Ingen direkt skräll att TFF förlorade.

Nu slänger Abrahamsson ur sig att HIF ska städa bort sina skulder och att kommunen ska öka trycket på klubben. Fakta är att förra våren lånade Helsingborgs kommun ut 20 miljoner kronor. Efter försäljningen av Alvaro Santos har HIF redan amorterat av åtta miljoner och i mars räknar klubben med att ha betalat tillbaka 25 av sin totala skuld på 59 miljoner.

Handlingsplanen rena löjan

När jag satt på mötet med kommunen förra året la man fram en handlingsplan som var rena löjan. HIF skulle alltid vara bland de bästa i Sverige men man skulle bara förstärka med egna unga talanger och så fantiserade man vidare i drömvärldens rike på 20 A4.

Vi som lämnade rådhuset var övertygade om att Helsingborgs kommun aldrig skulle få en spänn tillbaka.

HIF har agerat osedvanligt hederligt och berömvärt efter det.

Problemet med externa finansiärer är att man som klubb förlorar i handlingsfrihet. Vi har exempel från Schweiz och framförallt Österrike där enskilda mångmiljonärer ägt halva ligorna med allt vad det inneburit av lojalitetskonflikter.

Det är ett problem värt att diskutera innan det växer sig för stort också här i Sverige.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM