Allsvenskan - en liga från världens alla hörn

Öis kan ställa upp med åtta importer: Vi har en bra mix

FOTBOLL

Allsvenskan har blivit internationell. Sambasvängiga brassenamn har blivit vardag bland alla svenniga Svenssons. I dag finns inte en enda allsvensk klubb utan utländska spelare - och de blir allt fler. Sportbladet har kartlagt spelarna som tillför vår liga ytterligare en dimension.

Åtta utländska spelare i startelvan.

Det kan Öis komma att ställa upp med när allsvenskan drar igång.

- Vi har valt den här modellen, säger Örgrytes sportchef Stefan Allbäck.

Den må heta allsvenskan, men långt ifrån alla som spelar där är svenskar.

Örgryte är det lag som har flest utländska spelare inför den här säsongen. I nuläget finns tre islänningar, två brassar och två zambier i a-truppen. Faller det på plats med ett brasilianskt nyförvärv till kan en Öis-start-elva komma att innehålla åtta utländska spelare.

- Vi tycker att det är en bra blandning, vi ser bara fördelar, säger Öis sportchef Stefan Allbäck.

Har inte råd med annat

Förklaringen till att klubben från Göteborg har så många utländska spelare är enkel.

- Vi har helt enkelt inte råd med jättedyra värvningar, säger Allbäck.

I stället har Öis samarbeten med flera utländska klubbar.

- I Zambia driver vi en fotbollsskola, det kostar förstås också, men inte på det sättet. Det är ett projekt som ger mycket för alla inblandade, säger Allbäck.

Heta Brasilien och kyliga Island är två andra länder där Öis hittar många spelare. I Brasilien är Atletico Mineiro samarbetspartner. Öis åker den 22 februari på träningsläger dit och kommer att ha ögonen öppna för nya duktiga brassar.

- Det är tredje året som vi samarbetar med Brasilien och fjärde med Zambia. Vi har valt den här modellen och är mycket nöjda med den, säger Allbäck.

Som tror att antalet utländska spelare i allsvenskan kommer att fortsätta öka.

- Det tror jag. Vi tycker att vi har en bra blandning av spelare och människor, vi ser bara fördelar utav detta samarbete.

Allbäck understryker dock att klubbens målsättning är att ha minst 50 procent egna produkter i truppen.

- Det målet håller vi och det är starkt. Vi har en väldigt fin ungdomssida med många egna produkter Vi satsar oerhört mycket pengar på vår ungdomstrupp.

"Det funkar bra"

Utöver att "islänningarna är tuffare och brassarna mer tekniska" är Öis erfarenhet att de olika nationaliteterna tillför något även utanför planen.

- Vi tycker att det funkar väldigt bra, vi har inte haft några som helst problem, alla spelarna har lätt för anpassa sig. Vi har en bra mix.

Sportbladet granskar: allsvenskans 51 utlänningar i 14 klubbar – och det kan bli fler

Längre ned på sidan – allsvenskans 51 utlänningar i 14 klubbar.

Jennifer Wegerup