Svensk fotboll fick nytt liv när gränserna revs

FOTBOLL

Det fanns en gång en tidning som slogs för sitt liv och försökte hitta sina läsares själ och som trodde att själen fanns i en löpsedel som löd "Kör ut dom".

De menade invandrarna i Sverige. Jag är bara en enkel sportjournalist så jag bedömer bara invandrarna i allsvenskan och min slogan är den här:

"Släpp in dom".

Det finns två sätt att se på alla fotbollsinvandrarna:

Antingen tar de jobben från alla unga talanger i Sverige. Mycket möjligt. Ganska ointressant.

Eller också berikar de svensk fotboll. Mycket möjligt. Mycket intressant.

Sportbladets kartläggning visar att 16 procent av spelarna i allsvenskan är importer. I startelvorna är procentsatsen sannolikt betydligt högre. Allsvenskan är lika invandrartät som byggmarknaden i Skåne. Fast i fotbollen arbetar de såvitt jag vet med vita löner.

De som i dag säger "Kör ut dom" vet inte vad de talar om.

En allsvenska utan alla importer skulle vara som Ikea utan hylsskruvar eller som ett svenskt juniorlag i elitklass utan alla invandrarbarn.

Ta IFK Malmös 16-åriga killar som vann SM i sin klass förra året. Där fanns 70 procent invandrarbarn.

Jag har roat med med att titta på några allsvenska matcher från 2003, 2001 och från 1997 och jämfört. Skillnaden är enorm.

1997 slogs det ytterst få passningar som hittade rätt adress. Det tjongades fortfarande på nästan alla arenor och om en passning kom till rätt adress var det oftast ren röta. Däremot löpte alla bra. God rörelse, sa tränarna.

2001 hade spelet förbättras tydligt. Fortfarande saknade det ändå rätt mycket känsla och teknik. Löpningarna var imponerande. Passningarna sämre. Men spelarna försökte i alla fall.

Annat spel nu

2003 är spelet påtagligt annorlunda. Flera lag har spel på mittfältet. Kvaliteten på Djurgårdens guldlag från 2003 och Hammarbys guldlag från 2001 är stor. Skillnaden mellan Hammarbys lag som tog stora silvret 2003 och laget som tog guld 2001 är enorm. Silverlaget spelar en betydligt vackrare och mera fantasirik fotboll. Det ser man med blotta ögat.

Det här gäller hela allsvenskan.

En del av förtjänsten är Djurgårdens.

En större del av förtjänsten är sannolikt den europeiska fotbollsmarknadens sönderfall. Unga talangfulla svenskar stannar hemma eller kommer tillbaka.

Den största orsaken är samma marknads sönderfall som leder till direktimporten just nu av stora talanger till yrvakna svenska lag.

Brassarna i Öis, brassarna i Kalmar som drog storpublik till en träning i går. Sypniewski i Halmstad och Malmö, norrmän och danskar i Hammarby och så vidare.

"Kör ut dom" är en död slogan.

Svensk fotboll har fått nytt liv tack vare att gränserna revs.

Kanske är det den enda verkliga förtjänsten med den europeiska gemenskapen.

Lasse Anrell