Attacken mot Prahls taktik

Blåvitts tränare sågar spelsystemet 3-5-2: Användes på 70-talet

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Bosse Johansson kritiserar...
FOTBOLL

Tom Prahls Malmö FF ska spela 3-5-2 i år.

Ett spelsystem som IFK Göteborgs tränare Bosse Johansson inte ger mycket för.

- 3-5-2 har inte använts i Sverige sedan 70-talet. I den moderna fotbollen med snabba omställningar måste man ha minst två spelare på varje kant.

Tom Prahl förklarade nyligen i Sportbladet att han under försäsongen tänker prova 3-5-2. Anledningen är att den stjärnspäckade MFF-truppen innehåller ett överflöd av centrala spelare. Mittbackarna Patrik "Bjärred" Andersson, Olof Persson och Daniel Majstorovic ska få plats, det samma gäller mittfältare som Thomas Olsson, Louay Chanko, Afonso Alves, Hans Mattisson och Tobias Grahn.

- På grund av vår mittbackssituation samt att vi har många centralt placerade mittfältare ska vi under våren prova 3-5-2, sa Prahl.

Användes i VM 1990

Spelsystemet 3-5-2 blomstrade under fotbolls-VM 1990 då det praktiserades av i stort sett alla länder förutom Sverige och Irland.

Sedan dess har det försvunnit från de stora fotbollsscenerna. Till och med Tyskland spelar numera 4-4-2. I svensk fotboll får man gå ända tillbaka till 1970-talet för att hitta klubblag som spelat 3-5-2 kontinuerligt.

Förlegat system

IFK Göteborgs tränare Bosse Johansson är skeptisk till 3-5-2. Han beskriver spelsystemet som förlegat.

- Det förekom mest i Tyskland men då byggde man upp anfallen med 20 passningar inom laget. I den moderna fotbollen med snabba omställningar måste man ha minst två spelare på varje kant, som i till exempel 3-4-3, 4-3-3 eller 4-4-2. Annars får en spelare ta hand om en yta på 100 meter. Då vill det till att man har kantlöpare.

Vad säger du om att Malmö ska testa det?

- Tom skulle inte ens tänka tanken att prova det om det inte vore värt ett försök. Men hur det kommer att fungera har jag ingen aning om, säger Bosse Johansson.

"Svårt att förändra"

MFF-tränaren Tom Prahl förstår inte kritiken mot 3-5-2.

- Svenska tränare kan i bland ha svårt att våga förändra, speciellt under match. Förhoppningsvis blir vi lite mer flexibla genom att prova ett nytt spelsystem, säger Prahl.

På en punkt håller han dock med Bosse Johansson:

- Det stämmer att det är få lag som spelar 3-5-2. Men jag vet att till exempel Celtic gör det. I vårt fall handlar det om att vi har en hel drös med mittbackar och innermittfältare som ska få plats. Olsson, Mattisson, Alves och allt vad de heter. Vi måste rätta maten efter munnen.

- Och det Bosse säger, att man måste ha mer folk på kanterna, har jag faktiskt inte reflekterat över, säger Tom Prahl.

Så här fungerar 3-5-2

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM