Allsvenske stjärnan: Det kunde varit jag

Antonsson var borta sex månader efter hjärtproblem

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
IFK Göteborgs Mikael Antonsson tvingades till hjärtoperationer.
FOTBOLL

Tre elitidrottsmän döda efter hjärtfel - inom några veckor.

Tragedierna berör.

- Jag får rysningar genom hela kroppen. Det kunde ha varit jag, säger Mikael Antonsson, IFK Göteborg.

Blåvitts U 21-landslagsman har med stor olust följt de senaste veckornas tragiska nyhetsrapportering om fotbollsspelare och, senast, en basketspelare som faller ihop inför lagkamrater och publik - och sedan avlider.

- Det är hemskt. Det kunde ha varit jag för några år sedan...

Mikael Antonsson drabbades av oförklarliga hjärtproblem år 2000. Med bara veckor kvar till den allsvenska starten var han 18 år gammal, en stor talang och lärling i IFK Göteborg. "Anton" hade spelat flera träningsmatcher i försvaret och hoppades på chansen till allsvensk debut - men så plötsligt drabbades han av märkliga besvär i bröstet. Hjärtat skenade och orsakade enorm trötthet och Mikael Antonsson tvingades att helt överge fotbollen.

- Jag orkade ingenting och hade 200 i puls med svår mjölksyra bara jag gick upp för en trappa.

IFK Göteborg skickade "Anton" till Göteborgs främsta hjärtspecialister. Han tillbringade lång tid på sjukhus för sina främmande hjärtbesvär.

- Jag var väldigt orolig. Ingen visste ju vad som var fel och under första veckan fick jag inga besked alls trots att jag skickades mellan flera olika läkare.

- Det talades ju till och med om att jag inte skulle kunna spela fotboll igen.

Till slut hittades orsaken. Hjärtat hade slagit dubbla slag och förklaringen var ett extra utrymme som påträffades i hjärtats inre. Under två operationer lyckades kirurger sedan bränna den aktuella hjärtdelen så den inte skulle skicka dubbla signaler.

- Sen dess har jag inte känt någonting, berättar Antonsson.

- Men det dröjde innan jag fick veta att jag kunde spela igen. Jag var borta i sex månader...

"Jag tänker mig för i dag"

Hur mår du i dag?

- Hjärtat kan fortfarande rusa iväg och slå ett enstaka extraslag, men läkarna säger att det är fullt normalt. Det ska inte vara farligt och har ingenting med mina tidigare problem att göra.

- Nu tänker jag mig för extra när det gäller träningar om jag kanske har lite halsont eller lättare feber.

IFK Göteborg testar sina spelare på elitnivå, med EKG på testcykel, före varje säsong. Mikael Antonssons hjärta är i dag hur friskt som helst. I veckan blev han uttagen i den U21-trupp som nästa vecka möter Portugal i en träningslandskamp inför sommarens EM-slutspel i Tyskland.

Har spelat 13 U 21-landskamper

Thomas Tynander