Experten om AIK:s bokslut: Det är en väldigt sårbar strategi

FOTBOLL

Vad innebär AIK:s bokslut?

Sportbladet tog hjälp av tidningen Börsveckans redaktör Björn Davegårdh för att få svar.

Vilket är din spontana kommentar till bokslutet?

– Läget hade varit väldigt allvarligt för AIK utan alla spelarförsäljningar, och det sättet att jobba är ju inte särskilt uthålligt. Är det en strategi är den väldigt sårbar.

Är inte AIK Fotboll som aktiebolag skyldigt att redovisa sina intäkter mer exakt?

– Nej, i ett bokslut kan man välja att slå samman olika poster och formulera sig i ganska grova drag. Därför är det enda vi får veta om spelartransfers att de totalt sålt spelare för 11,9 miljoner, varav 4,3 miljoner försvunnit i anslutna kostnader. Förmodligen kommer det preciceras tydligare när årsredovisningen kommer den 2 mars.

Det finns bara 1,8 miljoner i kassatillgångar. Är det ett stort problem?

– I en balansräkning av den här storleken hade man gärna sett en betydligt högre siffra. Det är tydligt att det är ett bolag med ansträngd ekonomi.

De kortsiktiga skulderna är nästan 28 miljoner, medan de kortsiktiga fordringarna bara uppgår till 11,5. Vad innebär det?

– Man vill ju att de ska vara lika stora, men det här är påtagligt dåliga siffror. En kortsiktig skuld brukar normalt sett betalas inom 30–90 dagar, men jag antar att AIK försöker vänta så länge de kan med att betala sina skulder men är jäkligt pigga på att driva in de pengar de kan. Det är inte ovanligt att jobba på det sättet och man kan hålla på så ganska länge, men det är det som leder till betalningsanmärkningar hos kronofogden. Det är ett sätt att missbruka sina leverantörer som säkert inte uppskattas.

Styrelsen ska försöka genomföra en nyemission. Varför gör man det?

– För att få in nya pengar när man behöver det. Jag har för lite information för att säga mer om vad det kan innebära, men vid en nyemission finns alltid en möjlighet att maktförhållandet i ett bolag förändras.

Så är ekonomin i ditt lag

Längst ned på sidan: Så är ekonomin i ditt lag

Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM