Doldisens tuffa väg från korpen till allsvenskan

FOTBOLL

En respekterad krogkung som äger många av Stockholms finaste restauranger och nattklubbar.

En sportgalen italienare som kör racerbilar och spelar golf.

Och som älskar fotboll.

Det här är historien om hur AIK:s nye storägare Alessandro Catenacci gick från ingenting till att bli en av krogbranschens – och nu fotbollens – mäktigaste män.

Foto: Urban Andersson
Allessandro Catenacci.

En pizzabagare köper Operakällaren.

En potentiell mafioso tar över Stockholms hetaste krogar.

Tidningarnas rubriker var braskande och mångas reaktioner minst sagt nedlåtande när den italienska familjen Catenacci med 28-årige Alessandro i spetsen chockerade Stockholms krogvärld.

I en vända köpte Alessandro hela Nobiskoncernen, med Operahusets fyra krogar, Stallmästaregården och Riche.

Året var 1987 och av många betraktades hela affären som ett helgerån.

Fick en tuff start

– Jag fick höra att några svenska affärsmän suttit i New York och sagt ”nu måste vi åka tillbaka till Stockholm och rädda Operakällaren”, och någon annan sa att det var som att sälja Nationalmuseum till Brasilien, har Alessandro Catenacci tidigare berättat för DN.

Snacket och skriverierna gav den unge krogägaren en tuff start – men han skulle komma att visa alla belackare att han minsann kunde sköta en stjärnkrog på bästa sätt.

Historien om Alessandro Catenaccis krogimperium börjar egentligen redan i början av 1960-talet. Det var då familjen Catenacci flyttade från Italien precis som många andra italienare gjorde för att finna lyckan i kalla Sverige. Alessandro var bara några år gammal när familjen slog sig ner i Stockholm och pappa Vincenzo och mamma Matilde började arbeta inom restaurangbranschen.

– Jag planerade aldrig att ge mig in i restaurangbranschen, men jag har alltid varit intresserad av affärer och har haft eget företag sedan jag var 17 år, har Alessandro berättat.

Pappa Vincenzo var kock och tillsammans med brodern Stefano, i dag hyllad stjärnkock och kökschef på Operakällaren, kom Alessandro allt mer att intressera sig för restaurangbranschen.

– Pappa och jag öppnade den första riktiga italienska restaurangen i Stockholm 1979, Caina. Innan dess var italiensk mat samma sak som pizza. 1982 köpte jag restaurang Capri och 1984 öppnade vi Birger Bar, som blev ett inneställe på 80-talet i Stockholm.

Operakällaren

Pengarna började plötsligt strömma in och Alessandros verksamhet blev allt större.

Men det var i och med förvärven av Café Opera, Operakällaren och de andra lyxiga och fashionabla restaurangerna för 36,5 miljoner kronor 1987 som Alessandro på allvar blev ett stort namn inom krogbranschen.

Som krogkung i Stockholm har han varit lite av en doldis.

Människor i hans närhet beskriver Alessandro Catenacci som orädd, satsande och som en person med en otrolig drivkraft.

Att han fått tillbaka den krogpublik som i början av 90-talet började överge Café Opera är ett bevis på det.

Att hans eget fotbollslag Café Opera har tagit sig ända från korpserien till Superettan är ett annat.

Var själv mittfältare

När han nu lämnar sin egen fotbollsklubb och storsatsar på AIK lämnar han också klubben där han själv tidigare lirade mittfältare.

1994 var han med och förde laget till serieseger i division 6.

– Självklart är drömmen att nå allsvenskan, sa han då.

Den drömmen blev nästan sann.

Nu köper Alessandro Catenacci sig dit i stället.

Och fortsätter drömma.

Henning Johannesson

ARTIKELN HANDLAR OM