1-4 – men bättre spel än MFF presterat i år

Stefan Alfelt: Vem ska göra målen, förutom den Ouden?

FOTBOLL

Jag har sett Tom Prahls Malmö FF prestera i princip ingenting i två träningsmatcher, 0-4 mot Hansa Rostock och 0-2 mot OB.

Djurgården föll med 1-4 mot FC Köpenhamn men presterade i en timme en fotboll MFF inte varit i närheten av så här långt i år.

Naturligtvis säger det ingenting om vilken av guldfavoriterna som har störst chans att vinna allsvenskan 2004.

Medan MFF har segat sig fram med halva laget borta rivstartade djurgårdarna i högt tempo på Birkeröds tredje generations konstgräsplan.

Det såg så rappt ut direkt. Abgar Barsom tog tag i liret med känsliga snabba fötter och bred split vision. Det var faktiskt länge väldigt imponerande det djurgårdarna visade upp i sin första träningsmatch men sen orken tagit slut och Alvaro Santos visat sitt hårdföra geni föddes tvivlet.

Vem ska göra målen för Djurgården i år?

Geert den Ouden, såklart.

Holländaren lobbade elegant och iskallt in kvitteringen till 1-1 och tog sig till tre lägen till. Lägen som han under säsong hade utnyttjat till att göra åtminstone ytterligare ett mål på.

Men utöver den Ouden?

Kim Källström tog plats i Djurgårdens laguppställning men Kim levererade ständigt. Så fort Källström hade bollen med mindre än 30 meter till motståndarnas mål var det en målchans.

Kim gjorde 2003 års mål

Jag vet inte hur många gånger jag sett dribblingen på kanten mot två motståndare och kanonskottet som nästan gick rakt igenom målvakten. Eller den underbara yttersidalobben som för mig självklart var årets mål 2003. Kim Källström gjorde mål på egen hand och i övrigt gjorde inte så många djurgårdare värst många mål förra säsongen.

Jo, Andreas Johansson. Självklart. Men hur många av Johanssons djupledslöpningar gavs möjlighet tack vare Kim Källströms bollhållande och platstagande?

När motståndarna hade ett superstort hot att ta hänsyn till läckte man naturligtvis i andra positioner.

Djurgården står inte och faller med Kim Källström. Det finns alldeles för många kvalitativa spelare i truppen för det.

Men frågan är om Djurgårdens spel fungerar utan Källström?

Defensiven håller.

Det tar ett tag innan Matias Concha släpper sitt zontänkande men han har kvaliteterna som krävs för att bli en bra ytterback även hos Djurgården.

Abgar Barsom är i många stycken en fantastiskt bra mittfältare, men är det framförallt i rollen som bollflyttande tempohållare. För att Barsoms kvaliteter ska lyfta ett lag krävs att andra kan utnyttja tempot till att utmana i fart och sen vinna de utmaningarna.

Djurgården har valt ett extremt tufft träningsmatchande.

Bra med hårt motstånd

FC Köpenhamn i första träningsmatchen är i princip ett självmord. Rosenborg väntar. Sporting Lissabon ringde i gårdagsmatchens slutskede och sa ja till match i Lissabon 25 mars.

Jag har mycket sympati för Djurgårdens resonemang att deras spelare måste möta europeiskt toppmotstånd för att kunna känna vad som egentligen krävs av dem själva.

Det är ett sundhetstecken att inte narcissistiskt glo i spegeln och tro för mycket om sig själv även efter två raka allsvenska guld.

Men det finns en hake i resonemanget också.

Vad händer om det blir dubbla Nordinska 90-marschtakten 1-4, 1-4, 1-4?

Inga omöjliga eller ens ologiska resultat med den kvalitet på motstånd som Zoran Lukic vill att hans spelare ska härdas av.

Djurgården har inte spikat sin trupp ännu. Prestationerna i träningsmatcherna avgör om man ska ut och jaga förstärkningar.

Är det då inte att tigga och be om en brandkårsutryckning veckorna innan allsvenskan startar när man lägger ett träningsschema där man i varje match går in som en underdog?

Stefan Alfelt