Visionen: bli nya AIK

AIK:s vd Sanny Åslund om hur klubben ska hitta tillbaka till toppen

FOTBOLL

- AIK ska spela med fyra backar och tre centrala mittfältare. Nu har föreningen satt ner foten. Den tränare som vill spela på annat sätt, fine, men då är han inte aktuell för oss.

Det säger Sanny Åslund, vd för AIK Fotboll - föreningen som börjat om från noll.

Foto: bildbyrån
Börjar om från början I år ska AIK starta om från noll igen efter några tunga år, både ekonomisk och sportsligt.

1998 var AIK störst, bäst och kaxigast. 1999 också, även om det bara blev en andraplats i allsvenskan. Men då handlade det om Champions League. Eller "the fucking Champions League" som turneringen hette ett tag.

Sedan dess har det inte gått lika bra, varken sportsligt eller ekonomiskt:

Under 2000-talet har AIK inte blivit bättre än trea i allsvenskan (vilket ingen supporter är nöjd med).

Mellan 2000 och 2003 gick AIK Fotboll AB nästan 40 miljoner kronor back (vilket ingen aktieägare är nöjd med).

Men nu är det nya tider.

2004 är året då AIK ska börja om från noll.

Ny spelidé, ny ekonomi.

Vi börjar med ekonomin.

Sportbladet träffar vd:n Sanny Åslund dagen efter årets bokslut offentliggjorts. Det som enligt förhastade mediauppgifter sades bli förlust på 4-5 miljoner blev till mångas förvåning ett nollresultat - eller 38 000 plus för att vara exakt.

Sanny Åslund anländer till restaurang Råsunda 40 minuter försenad. Han konstaterar att det blivit fel i almanackan och bläddrar upp dagens Sportbladet. Rubriken säger att "spelarförsäljningar räddade AIK undan nytt minusresultat".

- Tja, det är ju sant, säger Sanny.

Hur Teddy Lucic, Kalle Corneliusson, Svante Samuelsson och några till kunde inbringa 12 miljoner är dock en gåta som Sanny Åslund inte vill hjälpa till att lösa.

- Vi har väl rätt att göra bra affärer? säger han och ler.

I "branschen" är man dock överens om att de försäljningar AIK gjort inte är i närheten av några 12 miljoner. I stället är teorin att någon eller några spelare också sålts till riskkapitalbolaget Agent 03 för att snygga till siffrorna.

Sanny Åslund vill inte kommentera den teorin.

Viktigt med nollresultat

Det är ändå möjligt att AIK gjort en sådan affär. Att göra nollresultat i år var viktigt på grund av den nyemission som planeras. Vilka aktieägare vill gå in med mer pengar om klubben blöder? Nu blev det 38 000 i vinst och AIK hoppas genom nyemissionen få in drygt sju miljoner kronor.

Pengar som ska användas till vad, Sanny? Ska de in i den löpande driften?

- Preliminärt inte. Den löpande driften ska klara sig själv. Därmed inte sagt att vi ska köpa spelare för allt. Tanken är mer att skaffa en ekonomisk bas för att utveckla idrottslig verksamhet. Det är därför styrelsen föreslår en nyemission.

Efter tre tunga förlustår gjorde AIK alltså nollresultat. Även om det är ett stort steg i rätt riktning poängterar Åslund att ekonomin ännu inte är helt tillfredsställande.

- Vi har mycket kvar att göra, vi är inte alls i mål. Det finns inget stort ekonomiskt utrymme i år heller. Vi måste behålla vårt höga publiksnitt. Kortsiktigt är det den viktigaste ekonomiska parametern.

Hur kan egentligen AIK ha ekonomiska problem med tanke på de höga publiksiffrorna?

- Även om vi har stor publik så har vi inte de största publikintäkterna i allsvenskan. AIK:are kan i vissa fall se sitt lag till en billigare entrepeng än andra.

Om vi pratar ekonomi, vad gick snett från början?

- Det etablerades en kostnadsnivå som var alldeles för hög. Då talar vi om spelarlöner, spelarköp eller vad du vill. Går man 20 miljoner minus då har man kostnader som är 20 miljoner för höga.

Flera förklaringar

- Sedan finns andra förklaringar. Det var tänkt att göra en nyemission våren 2000 och det byggdes en organisation efter det. Sedan blev det ingen nyemission eftersom kapitalmarknaden gick dit den gick. Då sitter man där.

Jag antar att det sportsliga fått lida?

- Oh ja. Arbetet med ekonomin har tagit enormt mycket kraft som kunnat läggas på utveckling. Enormt mycket. Att bära kostnader och hitta intäkter har varit ett heltidsjobb för alla på kontoret. Det har varit viktigare att få den ekonomiska månadsrapporten än serietabellen.

Hösten 2002 fick AIK signaler om att ekonomin var på rätt väg. För första gången på flera år kunde man sätta sig ner och se över hur den sportsliga delen skulle utvecklas.

- Vi var tvungna att få mer fokus på fotbollen. Vi konstaterade att ekonomin tagit mycket kraft men också att vi bytt tränare alldeles för ofta. Då sa vi: "Så här kan vi inte ha det! Det har blivit för många omstarter med nya tränares önskemål. I fortsättningen måste föreningen bestämma hur AIK ska uppträda på plan".

- Grunderna ska vara de samma från år till år. AIK ska spela med fyra backar och tre centrala mittfältare. Nu har föreningen satt ner foten. Den tränare som vill spela på annat sätt, fine, men då är han inte aktuell för oss.

Ny spelmodell

- När Richard Money kom var han en 4-4-2-tränare men i anställningsförfarandet talade vi om att AIK någon gång under året kommer lägga fast en ny spelmodell. Och det var inget problem för Richard.

Hur kom det sig att det blev just 4-3-3?

- Oj, oj, oj. Vi hade hur många resonemang som helst. Det var Peter (Kisfaludy), Richard (Money) och jag. Leffe Carlsson från ungdomsverksamheten var med. Vi besökte Rosenborg och såg förebilder i fransk fotboll som Arsenal representerar. Vi pratade med Tommy Söderberg" även om han då är förbundskapten och inte kan tycka så mycket. Men vi bollade lite idéer. Vi pratade med Tord Grip, ja, vi pratade med väldigt många.

- Slutsatsen blev: vad vi än gör ser fotbollen annorlunda ut om 15 år. Nånstans måste vi sätta ner foten. Då blev startpunkten 4-3-3.

Spelsystemet är den del i byggandet av "det nya AIK" som tränare Money döpte projektet till. En annan är ny värvningspolicy. En tredje är samarbetet med Café Opera.

Först värvningspolicyn.

AIK ska hädanefter värva roller, inte namn.

- Inte en spelare kommer att rekryteras till det här laget utan att vi vet exakt vilken roll han ska ha! Det räcker inte att en bra spelare i Dalarna är ledig, vi"

Har ni värvat så tidigare?

- Det har väl hänt. Vi har ju inte haft ekonomiska möjligheter att ha en långsiktig plan. Men i fortsättningen är det inte aktuellt att värva spelare för att tillfredsställa Silly Season.

Är det svårt att stå emot "Silly Season-trycket"?

- Nja, men vi måste vara trogna vår idé. Annars är vi snart tillbaka i skiten. Att värva attraktiva namn blir långsiktigt sämre än att värva rollspelare. Nu vet vi till exempel vilka krav vi ska ställa på en högerback.

Är det en högerback ni planerar att värva närmast?

- Det har talats om försvarsspelare, kanske mest för att antalet backar i truppen är lågt. Vi avvaktar EM-uppehållet, så vi ser var vi står. Vi har ett antal nya i truppen som ska visa upp sig. En annan fråga är hur snabbt Andreas Andersson blir frisk och i form.

Upplägget låter väldigt likt Djurgårdens. Kopierar ni Dif?

- Jag vet inte hur Dif har strukturerat sitt upplägg. Vi kopierar Dif lika lite som jag tror att Dif kopierar oss när det gäller samarbetsklubb, bara för att vi startade först.

Hur ser lönenivåerna ut i AIK? I Djurgården har de bäst betalda 1,1 miljoner om året inklusive bonus (knappt 100 000 i månaden).

- 1,1 miljoner inklusive bonus? Då kan jag säga att de bäst betalda i AIK har mer. Det är inget självändamål att betala låga löner. Har vi störst publik och mest sponsorintäkter då är det rimligt att vi betalar mer än andra.

- Det är inte fult att betala höga löner. Däremot är det dumt att betala löner man inte har råd med.

Sanny Åslund, 51, var som spelare en tuff centertank. I augusti 2000, ett knappt år efter bolagiseringen, tog Sanny över VD-posten från Sune Hellströmer. På den tiden pratade Sanny Åslund mest om hur AIK skulle stärka sitt varumärke. Tre och ett halvt år senare är det samarbetet med Café Opera som ligger honom varmast om hjärtat.

Viktigt samarbete

- Jag tror inte folk har fattat hur värdefullt det här är för AIK. Och för Café Opera. Men i ett kort perspektiv är det AIK som tjänar mest.

- Ta Martin Mutumba, 19. Han skulle i lugn och ro behöva spela 20 matcher seniorfotboll. Bra. Då spelar han i Café Opera som har samma spelsystem.

I år kommer Café Opera att heta FC Café Opera United, nästa år något med United, till exempel Solna United, men inget är klart.

Anledningen är att grundaren, förre ordföranden och krogkungen Alessandro Catenacci tagit bort sitt engagemang från "Cafét".

Han sitter i dag i AIK:s styrelse och ska köpa 200 000 aktier vid en eventuell nyemission. Catenacci pekas allmänt ut som AIK:s blivande ordförande när Lennart Johansson avgår.

- Det har jag inte ens funderat på, säger Sanny.

För att återknyta till inledningen; många fans undrar nog när AIK återigen är störst, bäst och kaxigast (dessa tre ord är en del av klubbens målsättning).

- AIK ska vara i framkant och inte hymla med det. Den sportsliga målsättning att varje år genom allsvenskan eller cupen kvalificera oss för spel i Europa. Över tid ska vi utvecklas till att bli det ledande nordiska laget och konkurrera med Rosenborg och FC Köpenhamn som kommit längst.

Men när?

- Vi säger inte att vi ska vinna SM-guld 2004. Men stegen ska gå ditåt. Nu har vi samarbetet med Café Opera på plats, vi har bra träningsförhållanden i Solna, en spelmodell, en organisation runt lagen. Nu kan vi börja bli effektiva.

- Om två, tre år, ja då kommer AIK inte bli att leka med, lovar Sanny Åslund.

Robert Laul