Patrik Andersson är ledaren MFF har saknat

Mittbacken om comebacken: Lätt att spela med Majstorovic eller Persson, de är följsamma

1 av 3 | Foto: PRESSENS BILD
KAPTENEN TOG BEFÄLET Patrik Andersson spred lugn och trygghet i backlinjen i sin comeback i Malmö FF. Han spelade första halvlek och svarade för en godkänd insats.
FOTBOLL

FARUM

I en halvlek visade Patrik Andersson sina ledarkvaliteter på planen.

Efter matchen satte han press på tränaren Tom Prahl.

- Jag har följt Afonso på träningen och han besitter väldigt bra kvaliteter. Det vi måste göra är att skaffa en omgivning han trivs i.

Prahl har använt Afonso i anfallet. Det blev en flopp mot Hansa Rostock.

Som mittfältare i mitten var Afonso dålig mot AB och fick betyget "svårplacerad" av Prahl.

Sen följde 20 bländande minuter av brassen med utgångspunkt från vänsterkanten i mittfältet mot Elfsborg. Därefter sisådär igen för att i går mot Nordsjällands medelmåttiga motstånd inte prestera något alls mer än enstaka finter.

- Man måste se till materialets kvaliteter. Tror inte att man får låsa sig för att det är 4-4-2 som gäller. Nu har MFF hämtat spelare som man får se till vad de är bra på, säger Patrik Andersson och utvecklar:

- Skulle man leka med tanken på 3-5-2 kan man egentligen låta Afonso ha en fri roll som hängande spets på mittfältet bakom anfallarna och sen ha två som säkrar honom. Det skulle säkerligen passa honom väldigt bra.

Tom Prahl har samma tankegångar, men har inte velat prova dem ännu. Mest kanske beroende på MFF:s extrema skadeläge under försäsongen.

"Kan Zidane så..."

- Afonsos ideala position är bakom forwards. Det kräver att man har två gedigna mittfältare bakom som tuggar på. Så länge vi inte spelar med tre centrala tycker jag det är svårt att ha honom därinne. Kan Zidane och Pires utgå från en kant, kan väl Afonso klara det också? säger Tom Prahl.

Malmö kommer förmodligen att prova 3-5-2-spel antingen redan mot FC Köpenhamn på fredag eller under träningslägret i La Manga veckan efter.

- Har man tre väldigt bra mittbackar får man titta på materialet man har. Det är viktigt att vara flexibel och behärska alla system, säger Patrik Andersson.

Trygghet i försvaret

Med honom på planen andades MFF:s försvarsspel trygghet.

- Spelar man med Danne (Majstorovic) eller Olof (Persson) är det väldigt lätt att spela. Följsamma spelare, säger Patrik Andersson.

Att han skulle gå ut i paus var bestämt på förhand.

- Första matchen på två månader. 45 minuter i dag. Förhoppningsvis en timme på fredag. Sen är man där.

- Jag lider av det hårda inomhusunderlaget med min kropp. Att träna de passen tar hårt. Jag vill skona mig för det att kunna bidra med det jag kan, det fotbollsmässiga. Framförallt vill jag vara med hela vägen fram när det drar igång.

Tom Prahl var självklart nöjd med sin nye mittback.

- Han gör vad vi kunde förvänta oss. Inga misstag, inga fel. Sköter snacket på ett bra sätt. En bra start.

Men lika självklart mindre nöjd med spelet.

- Det böljar väldigt. Vi slarvar betänkligt i vissa perioder. Tappar boll. Ambitionen är det inget fel på. Det som är bra är att vi inte släpper in mål. Motståndet var inte det bästa, det ska vi vara medvetna om. Men jag tror att vi blir rätt svårforcerade med de backlinjespelare vi har och målvakten. Där finns en trygghet.

Afonsos anonymitet ser Prahl inte som ett problem än så länge även om brassen upptar så stor del av funderingarna runt lagbygget.

- Sydländsk spelare, sydländskt blod, kalla svenska vintrar. Jag tror inte att det är riktigt hans melodi. Han har fina kvaliteter. Det gäller för oss att hitta en roll, men mycket har nog berott på klimatet hittills, säger Prahl.

Så gick det i comebacken

Stefan Alfelt